menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bu faiz oranıyla, bu enflasyon mümkün mü?

37 9
07.03.2025


Merkez Bankası dün politika faizini açıkladı, 250 baz puan indirerek yüzde 45 olan faizi yüzde 42,5'e düşürdü.


Zaten bütün beklentiler de bu yöndeydi. AA Finans'ın beklenti anketi, Bloomberg HT, ABD'li bankalar Morgan Stanley ve JPMorgan, Alman Deutsche Bank ve diğerleri hepsi bu oranlarda bir faiz indirimi bekliyorlardı.


Hükümetin yetkilileri ve yandaş yorumcular, yapılan bu indirimi değerlendirirken yine ekonomide tozpembe tablolar çizdiler. İyileşmenin bir işareti olarak belirttiler.


Peki, gerçekte böyle mi? Eğer politika faizi yüzde 45'ten yüzde 42,5'e indiğinde ekonomi iyiye gidiyor deniyorsa, Bakan Nebati dönemindeki yüzde 8,5 ile Türkiye'nin ekonomide uçuyor olması lazımdı.


Öncelikle şunu belirtelim, politika faizi bankalar arası bir faiz oranıdır, vatandaşlarla bir alakası yoktur. Hatta yüzde 8,5 faizleri gördüğümüzde dahi, bu düşük faiz oranı vatandaşlara yansıtılmamıştır, bankalar kârlarına kâr katmışlardır.


Türkiye'de durum özetle şu: Politika faizi artar, bu vatandaşlara faiz artışı olarak yansır, politika faizi düşer bu vatandaşlara yansımaz.


Faiz yüzde 42,5'e düştü diye başarı hikayelerinden bahsediyorlar, halbuki dünyanın en yüksek faiz oranına sahip ülkelerden birisiyiz.


En yüksek politika faizi Venezuela'da, yüzde 59,36. İkinci sırada yüzde 42,5 ile Türkiye var. Sonrasında sırasıyla yüzde 35 ile Zimbabve, yüzde 29 ile Arjantin, yüzde 28,3 ile Sudan, yüzde 27,5 ile Nijerya, yüzde 27,25 ile Mısır ve yüzde 27 ile Gana var. Bizden sonraki ülkelere bakar mısınız?


Bu bir utanç tablosu olması gerekirken, hükümet buradan bile bir başarı hikayesi çıkartabiliyor.


Üstelik her türlü baskıyla faiz bu oranlarda tutulabiliyor; talep baskılanıyor, yatırımlar baskılanıyor,........

© Yeni Mesaj