menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hz. Muhammed (s.a.a.v) ve Beytülmal

19 2
21.03.2025
Nasıl bir hastalığa yakalandıysak artık önümüze gelen konulara veya gündemdeki konulara ta Aristolardan, eski Yunan'dan, doğulu-batılı filozoflardan ya da günümüz de batılı akademisyenlerden, devlet anlayışlarından vs. örnekler veriyor, çözümler arıyor veya eleştiriler yapıyoruz.

Ne hikmetse, 'Müslümanız' dediğimiz halde 'bu konuda İslam ne diyor, Yüce Allah nasıl bir çerçeve çizmiş, Sevgili Peygamberimiz nasıl bir uygulamaya gitmiş' hiç düşünmek aklımıza gelmiyor.

Bugün devlet ve milletimizin ana başlığı ekonomi. Tarımda bile ithalatçı konumuna düşmüş olmamız.

Dini ve milli söylemlerle siyaset yapanlar iktidar, Atatürk ismiyle siyaset yapanlarda ana muhalefet. Ama hepsi bütün ayarlarını batıya göre dizayn etmiş, onların ölçüleriyle hareket ediyor.

Bu mantıkta insanlar refah içinde yaşayabilir mi? Devlet tam bağımsız olabilir mi? Olmadığı da ortada.

Peygamber Efendimizin (s.a.a.v) hicretinin bir anlamı da 'İslam'a yurt' arayışıdır ve bu arayış Medine ile tamamlanmıştır.

Efendimiz, Medine'ye geldiğinde ilk olarak yaptığı iş şehrin demografik yapısını belirlemek için nüfus sayımı yaptırmıştır.

Yapılan sayım neticesine göre Medine'de 6 bini Arap, 4 bini Yahudi 10 bin civarı insan bulunmaktaydı. 6 bin Arap'ın sadece 1 bin 500'ü iman etmişti.

İşte bu ortamda Sevgili Peygamberimiz, Medine'nin ileri gelenleri (Müslüman-müşrik-Yahudi) ile bir araya gelmiş ve tarihe 'Medine Sözleşmesi' olarak geçen 57 maddelik bir ortak yaşam-savunma anlaşması imzalanmıştı.

Peygamberimizin ikinci adımı ise ekonomi alanınaydı. Medine'de Mizahim, Kaynuka ve Zübâle isimlerinde üç adet pazar mevcuttu. Müzâhim pazarı Abdullah b. Übey b. Selûl'un (Medine münafıklarının reisi), diğer iki pazar yeri ise Yahudilerin kontrolündeydi.

Tabi bu pazarlarda yapılan ticaret İslam öncesi anlayışa göre yapılmaktaydı. İslam tüm konularda olduğu gibi ticari meselelerde de ölçüleri, yasakları ve de standartları vardı.

İşte yeni kurulan İslam devletinin ekonomi anlayışını hayata geçirmek için Müslümanların hakim olacağı ve İslam'ın kurallarının etkin olacağı bir........

© Yeni Mesaj