Hz. Ali (a.s) ve Beytülmal
Hazine'deki malı, halk arasında eşit olarak böler, kimseye bir ayrıcalık tanımazdı. Hz. Ali'nin bu duruşu, bazı çıkar çevrelerini rahatsız etmiş ve onların, Muaviye'nin yanında yer almasına yol açmıştı.
Bu durumdan endişe duyan iyi niyetli bazı kimseler, Hz. Ali'ye gelerek; 'Siyaseti güçlü kimseleri tercih edip iş başına getirmeniz, işlerin ilerlemesi için daha uygun olur" teklifinde bulundular.
Bu teklife sinirlenen Hz. Ali (a.s): "Yönetimim altındaki insanlara zulmederek, kendime dostlar edinmemi mi bana öneriyorsunuz?
Allah'a ant olsun ki, yer ve gök var olduğu müddetçe ben böyle bir şey yapmam. Eğer mal kendimin bile olsaydı, onu, insanlar arasında eşit olarak bölerdim; oysa ki mal, Allah'ın malıdır; ve benim bu konuda adâlet dışına çıkmam asla düşünülemez' şeklinde cevap verdi.
Hz. Ali'nin (a.s) tasarrufu
"Kalemlerinizi sivriltin, satırlarınızı birbirine yakın yazın, fazla yazmaktan kaçının, kastınızı daha kısa anlatın. Sakın ola ki fazla yazmayın, gevezelik etmeyin. Zira Müslümanların malı israf kaldırmaz' sözlerinin sahibi Hz. Ali, devlet malına karşı son derece tasarruf ve disiplinli davranmış ve bunu da memurlarına emretmiştir.
Bir akşam Talha ve Zübeyr, şahsî bir takım meseleleri için Hz. Ali'nin (a.s) huzuruna vardılar. İmam o sırada beytülmalin işleriyle uğraşıyordu. O ikisi içeri girdiğinde beytülmalin kandilini söndürdü ve evinden bir kandil getirmelerini buyurdu!
Hz. Ali Efendimize göre vergiler halka hizmet ve ülke kalkınması için harcanmalıdır. Neden? Peygamber Efendimiz öyle yaptığı için.
Bu konuda valilere verdiği talimatlar ve de yaptığı konuşmalardaki birkaç vurgusunu hatırlayalım;
Hz. Ali'ye göre vergi, halka hizmet ve ülke kalkınması için harcanmalıdır. Halka hizmet etmeden vergi toplama yoluna gitmek halka bir zulüm olduğundan zamanla vergi gelirini de düşürecektir:
"Şunu unutma ki, vergi toplamaktan ziyade........
© Yeni Mesaj
