Üç dilli “Hade” dergisi yaratıcılarından Sofoklis unutulmaz…
Ulus IRKAD
(Üç dilli “Hade” dergisinin yaratıcılarından Sofoklis Russo’yu kaybettik… Bugün yani 8 Mart 2025 Cumartesi günü toprağa veriliyor… Ulus Irkad’ın onunla ilgili hatıralarını yayımlarken, ailesinin ve sevdiklerinin acısını da paylaşıyoruz… S.U.)
Kuzey ve Güney Kıbrıs’ta aynı zamanda tüm dünyaya barış adına yayımlanan bir dergiydi “HADE” Dergisi. Sofoklis, Neşe Yaşın, ben, Michail Kirliçça, Ahmet An, Ersin Hürdaoğanoğlu, Kosdis Ahniodis, Nikos Anastasiu ve Sodos Sizinos ilk editörlerdik. Üstlenilen görev zordu. 1974 sonrasında, barışı, sınırların açılmasını savunan üç dilli bir dergiydi bu… Yazıları Türkçe’ye, İngilizce’ye ve Rumca’ya çevirmek zordu ama başardık. Annem Aysel Irkad, babam rahmetli Hüseyin Irkad ve de mütevvefa Vartan Malyan amca yardımcılarımızdı. Dünyanın her yerinde yaşayan Kıbrıslılardan yazı yardımı alıyorduk. Derginin mizanpajını yapan Sofoklis’e çok görevler düşüyordu.
HADE’NİN MİSYONU
Sofoklis’in ve dolayısıyla Derginin üstlendiği görev bayağı ağırdı. 1997 yılında derginin yayımına başladık. 2003 yılına kadar derginin yayımı sürdü. Tüm dünyaya Avrupa’ya, hatta ta Avustralya’ya dergi gönderiyorduk. Ayda dört bin civarında çıkmaktaydı bu dergi. Kendi kendimizi finanse ediyorduk. Bazen ayda bir, bazen her hafta, bazen haftada üç gün toplanıp kararlar vermek ve derginin yayınlarını sürdürmek mecburiyetindeydik. “Kapılar açılsın, her iki toplumda yaşayanlar birbirlerini ziyaret etsinler, ekonomik işbirlikleri olsun, Kıbrıslıtürkler de pasaport alıp tüm dünyadan ve eğitim hizmetlerinden faydalansınlar” diyorduk.
ÇOK ZORLUKLARIMIZ VARDI
Çok zorluklarımız vardı. Polislere dert anlatmak zordu. Sınırları geçmek, toplanmak, festival yapmak çok zordu… Tutuklanıp soruşturulmak potansiyel tehlikesi yüksekti. Barikatlarda aşağılanma riski vardı. Mahkemelere de verilebilirdiniz (Nitekim oldu da…) “HADE” Dergisi çıkarken tüm bunlar yaşandı. Ama buna rağmen festivaller, kültürel işbirlikleri sürdü. Tüm streslere, depresyonlara tüm risklere rağmen dergi altı yıl çıktı. Tüm dünyaya yayıldı. Tüm Dünyada yaşayan insanlar Kıbrıs’taki barış özlemlerini okudu.
BU BAŞARILARIN ARKASINDA SOFOLİS’İN KATKILARI UNUTULAMAZ
Bu başarıların arkasında Sofoklis ve arkasındaki esas kahramanlardan biri olan hanımı arkadaşımız Mirulla unutulamaz. Sonra kapılar açıldı... Kıbrıs AB üyesi oldu. Temaslar başladı. Ne Sofolis’i ne de Mirulla’yı gördük artık... Herkes yaşam kavgasındaydı. HADE, kapıların açılması, insanların birbirlerini ziyaret etmesiyle büyük bir başarıya ulaştı. Misyonunu da bitirmişti... Artık Kıbrıslılar birbirlerinin bölgelerini, evlerini, çarşılarını ve hastahanelerini ziyaret edebiliyorlardı.
SOFOKLİS’İN DURUMU KÖTÜLEŞTİ
Aradan 22-23 sene geçmişti. Geçen sene Mirulla’yı Mağusa’da düzenlenen bir iki toplumlu festivalde gördüm. Pek de sevindirici bir karşılaşma olmadı bu çünkü Sofoklis’in sağlığını sorunca oldukça üzülmüştüm;
“Sofoklis Alzheimer oldu, onu Trodos’ta bir huzurevine yatırdık, artık hiçbirşey bilmiyor, hiç kimseyi tanımıyor” dedi bana. Üzüntülüydü ve ben de bu duruma hüngür hüngür ağladım.
Güney Kıbrıs’ta herkes memnun, refah var üzüntü çekmiyorlar demeyin bana. Kosdis gibi, Michael Kirliçça gibi hayat kavgasında ve de Kıbrıs kavgasında stres ve depresyonlarla, üzüntülerle baş edemeyip, genç yaşta bizi terkeden birçok arkadaşımız var aynen Kuzey Kıbrıs’taki gibi. Vakitsiz bizleri terkedenler kervanına katılanlar çok. Panos, Yiolanda Hristoforu, Jus Bayada, Spiros Hadjigrigoriu, Hanımı Dimitiria, kızları Marianna gibi Sofoklis de sonsuz yolculuğuna çıktı. Sofoklis HADE efsanesinin meçhul neferlerinden ve de en fazla yükü çekenlerdendi. Geçen gün onu da sonsuzluğa uğurladık.
Mirulla, sana ve çocuklara başsağlığı diliyorum. Sofoklis arkadaşımızın yolu açık olsun. Bir gün gene buluşmak üzere… Barış ateşi, yolunu aydınlatsın Sevgili Sofoklis.
Ailenizin başı sağolsun…
“Sofoklis Russo, Avrupa Troçkist hareketinin düşüncelerini........© Yeni Düzen
