menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Takis Hacıdimitriu, 1964’te Digomo’da esir tutulup işkence edilen bir grup Kıbrıslıtürk’ün hayatını kurtarmıştı... (1)

9 3
08.04.2025

Siyasete, kültüre ve iki toplum arasında uzlaşma ve dostluğa önemli katkılarından ötürü Takis Hacıdimitriu, AKEL tarafından geçtiğimiz günlerde onore edildi...

Lefkoşa’daki POED Etkinlikler Salonu’nda Takis Hacıdimitriu onuruna 2 Nisan Salı gecesi yapılan etkinliğe Kıbrıslıtürk toplumu liderlerinden Mustafa Akıncı bir video mesajla katılırken Hacıdimitriu’nun yakın çalışma arkadaşı yazar Hrisostomos Perikleus konuştu ve etkinliğin ana konuşmacısı AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu oldu. AKEL Merkez Komitesi’nin ödülünün Parti Genel Sekreteri tarafından takdim edilmesinin ardından Takis Hacidimitriu konuştu. Etkinlik Niyal Öztürk ve Frideriki Tombazu’nun seslendirdiği şarkılarla iki toplumlu müzik grubu “Let’s Sing Together Band” tarafından sunulan sanat programıyla tamamlandı.

AKEL tarafından barışa katkılarından ötürü onore edilen Takis Hacıdimitriu, 1964’te Digomo’da esir tutulup işkence edilen bir grup Kıbrıslıtürk’ün hayatını kurtarmıştı...

Nisan-Mayıs 1964’te Digomo’da askerliğini yaparken, bazı Kıbrıslırum askerlerin Klepini’den (Arapköy) bazı Kıbrıslıtürk çobanları kaçırarak onlara işkence yaptıklarını öğrenen Takis Hacıdimitriu, derhal Yunanistan Büyükelçiliği’nin müdahalesini istemiş ve onların hayatını kurtarmıştı…

O günlerde Takis’in dayısı Omorfolu Lukis Akridas, Yunanistan’da Yorgo Papandreu kabinesinde Eğitim Bakanı olarak görev yaptığı için, Takis Hacıdimitriu’nun Kıbrıs’taki Yunanistan Büyükelçiliği’ne giderek böylesi bir konuda müdahale etmeleri ve bazı Kıbrıslırum askerler tarafından kaçırılarak işkence altında tutulan Arapköylü bazı Kıbrıslıtürk çobanların hayatlarının kurtarılmasını istemesi mümkün olabilmişti… Takis Hacıdimitriu, o günlerde bu konuları denetimi altında tutan İçişleri Bakanı Yorgacis’e değil, Yunanistan Büyükelçiliği’ne gitmeyi tercih etmişti… Ve sonuçta bu müdahalesi etkili olmuş ve Arapköylü bazı Kıbrıslıtürk çobanların hayatını kurtarabilmişti… Çünkü Takis Hacıdimitriu, Yunanistan Büyükelçiliği’ne giderek Digomo’da olup bitenleri ifşa etmiş, hatta “Başka büyükelçiliklerin de bu konularda bilgisi var ha!” diye onları uyarmıştı… Arapköylü Kıbrıslıtürkler’den elde ettiğimiz bilgilere göre, o günlerde yedi Kıbrıslıtürk çoban kaçırılmıştı ve bunlardan bazıları bugün hayatta bulunuyor. Takis Hacıdimitriu, hayatını kurtarmış olduğu Kıbrıslıtürkler’le ilgili hiçbir zaman “övünmemiş”, bir televizyon programında kendisine bu konuda sorulan bir soru üzerine yanıt verince, yaptığı bu insaniyet ortaya çıkmıştı. Biz de bu konuda kendisiyle ayrıntılı bir röportaj yapmıştık ve 2023 yılında bu röportaj, bu sayfalarda yayımlanmıştı.

Takis Hacıdimitriu’nun yakın akrabalarından biri de halen “kayıp”. Yanni Ellinas, eşi Gagullu’yla birlikte 1963’te Lefkoşa’da Selimiye Camisi yanındaki Uray Sokak’taki evinde saldırıya uğramış ve bu yaşlı çift bazı Kıbrıslıtürkler tarafından öldürülmüştü... Yanni ve Gagullu Ellinas, hala “kayıp” – onların Tekke Bahçesi dışında bir noktaya gömülmüş oldukları yönünde bilgiler mevcut.

Takis Hacıdimitriu, yıllarca İki Toplumlu Kültürel Teknik Miras Komitesi’nin Eş Başkanlığını da yapmış bulunuyor. Özellikle bu komitenin çalıştığı ilk dönemlerde çok büyük saldırılar altında kalan Hacıdimitriu, hiçbir zaman duruşundan hiçbir taviz vermeksizin Kıbrıslıtürk toplumuyla dostluk ve barışı savunmayı sürdürmüştü.

TAKİS HACIDİMİTRİU’NUN ÖZGEÇMİŞİ...

AKEL Türkçe sayfasında yayımlanan özgeçmişini ve bu ödül gecesinde yapılan konuşmaları, okurlarımızla paylaşmak istiyoruz. Takis Hacıdimitriu’nun özgeçmişi özetle şöyle:

*** Takis Hacıdimitriu Kıbrıs'ta siyasete, kültüre ve adadaki iki toplum arasındaki uzlaşmaya ve dostluğa önemli katkılarda bulunan değerli bir şahsiyettir. 1934 yılında Lefkoşa'da doğan Takis Hacıdimitriu Atina'da diş hekimliği eğitimi aldı. Yunanistan'da öğrenci hareketi ve siyasi yaşam içerisinde yoğun faaliyetlerde bulundu. Kıbrıs'ta Diş Hekimi olarak çalıştı ve 10 yıl boyunca Kıbrıs Diş Hekimleri Birliği Başkanlığı yaptı. Takis-Katya çiftinin Hristina ve Efstathios adında iki çocuğu var.

*** Takis Hacıdimitriu 1964 yılında gönüllü olarak Milli Muhafız Ordusu'nda görevini yaptı. Alithya, Kipros, Ta Nea, Nei Keri gazetelerinde düzenli olarak yazıları yayınlandı ve ayrıca Atina Haber Ajansı muhabirliğini de yaptı. Kurucu üyesi olduğu Sosyalist Parti EDEK'in 21 yıl boyunca Genel Sekreterliği’ni yaptı. Ilımlı ve diyalektik yaklaşımıyla öne çıktı, her zaman çatışmadan ziyade diyaloğu tercih etti. 1967'de Yunanistan'daki darbenin ardından Yunanistan'da Demokrasinin Yeniden Sağlanması Komitesi'nin kurulmasına öncülük etti. 1974'ün kara günlerinde Cunta ve EOKA-B’nin darbesine karşı direnişte yer aldı. 1974’teki savaş ardından yürüyüşler başta olmak üzere Kıbrıs’ın mücadelesinde aktif olarak öne çıktı.

*** Takis Hacıdimitriu dört kez Milletvekili seçildi. Daima insan haklarını ve sosyal adalet ilkelerini savunarak, ılımlı demokratik yaklaşımıyla öne çıktığı Kıbrıs Temsilciler Meclisi’ni Avrupa Konseyi Parlamentolar Arası Birlik'te temsil etti ve Avrupa Konseyi Kültürel Miras Alt Komitesi'nin başkanlığını yaptı.

*** Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusunun yapılmasında öncü oldu. Katılım öncesi dönemde Avrupa Parlamentosu ve Kıbrıs Temsilciler Meclisi Karma Komisyonu üyeliği görevinde bulundu. 2003 yılında Cumhurbaşkanı Tassos Papadopulos tarafından Kıbrıs'ın Avrupa Birliği Uyum Koordinatörü olarak atandı.

*** Nisan 2008'de Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas tarafından Kültürel Mirasın Korunması Teknik Komitesi'ne Kıbrıslırum heyetinin başkanı olarak atandı. Adanın iki tarafında da tarihi eserlerin kurtarılması ve restore edilmesinde büyük katkıları oldu. Bu faaliyetleriyle önemli kültürel alanların restorasyonunun yanı sıra Kıbrıslırumlar ve Kıbrıslıtürkler arasında karşılıklı saygının ve ortak tarihi hafızanın güçlendirilmesine de önemli katkılarda bulundu. Kurtarılan eserler arasında Apostolos Andreas ve Ayios Panteleimonas manastırları, Mağusa surları ve daha nicesi yer almaktadır. Kültürel Miras Teknik Komitesi’nde........

© Yeni Düzen