menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kayıplar Komitesi’nin bininci toplantısından bir hatıra fotoğrafı…

5 1
05.04.2025

Kayıplar Komitesi geçtiğimiz hafta içinde bininci toplantısını gerçekleştirdi ve bu maksatla tüm çalışanlarıyla Ledra Palas’ta bir araya geldi… Bininci toplantı anısına bir de hatıra fotoğrafı çekildi… Ve bu fotoğrafı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Kıbrıs Departmanı UNDP Cyprus, sosyal medya sayfasında paylaştı… Biz de Kayıplar Komitesi’nin tüm çalışanlarına kolaylıklar ve başarılar diliyoruz… Bu fotoğrafı okurlarımızla paylaşıyoruz…

1981 yılında kurulan ancak yıllarca “faal” olmayıp ancak 2006 yılında bir “Kayıplar Komitesi” gibi çalışmaya başlayan komite, 2006’dan itibaren yürütmekte olduğu kazılarda gerek 1963-64, gerekse 1974’te “kayıp” edilmiş olan Kıbrıslıtürkler’le Kıbrıslırumlar’ın gömü yerlerini arıyor… Kayıplar Komitesi’nin adamızdaki operasyonlarını esas olarak Avrupa Birliği finanse ediyor. Avrupa Birliği, Kıbrıslıtürk toplumu için ayrılmış olan fonlardan her yıl Kayıplar Komitesi’ne 2-3 milyon Euro civarında bağışta bulunuyor. Kayıplar Komitesi’ne ayrıca pek çok ülke de bağışta bulunarak bu kazıların sürdürülerek “kayıplar”ın akibetinin araştırılması, gömü yerlerinin bulunması, DNA analizleri yapılarak kimliklendirilmesi ve ailelerine bulunan kalıntıların defin için iade edilmesi için yardım ediyor. Kayıplar Komitesi’nin kazıları ve laboratuvar çalışmaları, iki toplumlu ekipler tarafından yürütülüyor. Kazı alanlarında Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum arkeologlar birlikte çalışıyor, kazıları birlikte yapıyorlar… Laboratuvarda ise Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum bilim insanları (antropologlar, arkeologlar, genetikçiler vs.) yine birlikte çalışarak gömü yerinden çıkarılmış olan kalıntıları inceliyorlar, bunlardan parça alarak DNA temelinde kimliklendirme yapılması için aldıkları parçaları yurtdışında bir laboratuvara gönderiyorlar. İki toplumlu olarak yürütülen bu çalışmalarda Kayıplar Komitesi’nde ise biri Kıbrıslıtürk, biri Kıbrıslırum, biri de Birleşmiş Milletler’i temsilen Uluslararası Kızılhaç Komitesi ICRC’den gelen Üçüncü bir Üye bulunuyor. Komite, kararlarını oybirliğiyle alıyor…

Kayıplar Komitesi’nde halen Hakkı Müftüzade Kıbrıslıtürk Üye, Leonidas Pandelidis Kıbrıslırum Üye ve Pierre Gentile de Üçüncü Üye olarak görev yapıyor.

*** KAZILARDA SON DURUM… KAZILARDA SON DURUM…

Bayram sonrası kazılar sürüyor… Ayvasıl kazısı tamamlandı…

Kayıplar Komitesi’nin bayram nedeniyle 31 Mart ile 1 Nisan arasında ara vermiş olduğu kazılara, bayram sonrası tüm hızıyla devam ediliyor. Ayvasıl’da (Türkeli/Ayios Vasilios) askeri bölge içerisinde bir futbol sahası yakınında yürütülen kazılar herhangi bir bulguya rastlanmaksızın sona ererken, Kalkanlı (Gabudi), Lapta (Lapithos), Akçiçek (Siskilip/Sisklipos), Akdeniz (Ayirini), Paşaköy (Aşşa), Kızılbaş’ta Domuzcular Burnu’ndaki askeri bölgede (Kızılay/Trahona) ve Lefkoşa’nın güneyindeki Engomi’de (İncirli) kazılar devam ediyor.

Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk Üye Ofisi Kazılar Koordinatör Yardımcısı Arkeolog Çınar Karal’dan aldığımız bilgilere göre, kazılarda son durum şöyle:

*** Akçiçek/Siskilipos/Siskilip: 1974 kaybı bir grup Kıbrıslırum'un geniş bir alanda gömülü olduğu bilgisi üzerine başlatılan kazı çalışmaları devam etmektedir.

*** Kalkanlı/Kalo Horio Kaputi/Gabudi: Kalkanlı bölgesinde devlet tarafından yol çalışması başlatılmış ve bu çalışmalar sonucunda kalıntılar açığa çıkmıştır. Bu konu Komitenin araştırma departmanına bildirilmiş ve araştırma ekibi de kazı birimine vermiş olduğu bilgi üzerine kazı çalışmaları sistematik bir şekilde tüm hızıyla devam etmektedir. Üç kişiden geride kalanlara ulaşıldı ve kazı........

© Yeni Düzen