Kalkanlı, Akdeniz, Kördemen, Lapta, Akçiçek, Güngör ve Eylence’de kazılar sürüyor...
Kayıplar Komitesi’nin adamızın kuzeyinde ve güneyinde yürütmekte olduğu kazılar devam ediyor. Kayıplar Komitesi’nin kazılarında gerek 1963-64, gerekse 1974’te “kayıp” edilmiş olan Kıbrıslıtürkler’le Kıbrıslırumlar’ın gömü yerleri aranıyor. Kazılar halen Kalkanlı (Kapudi), Akdeniz (Ayirini), Kördemen (Kondemenos), Lapta (Lapithos), Akçiçek (Siskilip), Güngör (Kutsovendi) ve Eylence’de (Aglandja) devam ediyor. Haspolat’taki (Mia Milya) askeri bölge içerisindeki kazı ise sona ermiş bulunuyor.
KAZILARDA SON DURUM...
Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk Üye Ofisi Kazılar Koordinatörü Arkeolog Erge Yurtdaş’tan aldığımız bilgilere göre, kazılarda son durum şöyle:
*** Akçiçek/Siskilipos/Siskilip: 1974 kaybı bir grup Kıbrıslırum'un geniş bir alanda gömülü olduğu bilgisi üzerine başlatılan kazı çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir.
*** Kalkanlı/Kalo Horio Kaputi: Kalkanlı köyünde yol çalışması gerçekleştirilen bir alanda insan kalıntılarına rastlanılması doğrultusunda kazı çalışmaları başlatılmıştır. Kazıda sistematik bir şekilde manuel kazı çalışmaları devam etmektedir. Üç kişiden geriye kalanlara ulaşılmıştır.
*** Akdeniz/Agia Eirini/Ayirini: 1963-64 kaybı bir grup Kıbrıslıtürk'ün Akdeniz köyünde, kumluk araziye gömülmüş olabileceği bilgisi üzerine başlatılan kazı çalışmaları devam etmektedir.
*** Kılıçaslan/Kontemenos/Kördemen (Askeri Bölge): 1974’ten “kayıp” bir grup Kıbrıslırum'un yolun kenarına gömülü olabileceği bilgisi üzerine başlatılan kazı çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir. Dokuz kişiden geride kalanlara ulaşılmıştır.
*** Lapta/Lapithos: 1974 kaybı bir grup Kıbrıslırum'un boş bir tarladaki araziye gömülmüş olabileceği bilgisi üzerine kazı çalışmaları başlatılmıştır. Çalışmalar sırasında 2 kişiye ait olduğu düşünülen kalıntılara ulaşılmıştır. Kazı çalışmaları, araştırma ekibinin, arazi ekibine vermiş olduğu genişletme limitleri içerisinde devam etmektedir.
*** Güngür/Kutsovendi: 2011 yılında, 1974 yılı kaybı 3 Kıbrıslırum’un bu alanda gömülü olabileceği bilgisi üzerine kazı çalışmaları başlatılmıştı ve 2 kişinin kalıntılarına ulaşılmıştı. Bu sebeble yeniden toplanan bilgiler ışığında, 2011 yılında kazısı yapılan alanın limitleri belirlenip, o alanın doğu ve batı yönlerine doğru genişletilmesi kararı ile kazı çalışmaları devam etmektedir .
*** Haspolat/Mia Milya (Askeri Bölge): 1974 yılı kaybı bir grup Kıbrıslırum’un toprak yolun etrafına gömülü olabileceği bilgisi üzerine başlatılan kazı çalışmaları yapılmış ve son bulmuştur.
*** Aglantzia/Eylence: 1963 kaybı iki Kıbrıslıtürk’ün bu bölgede gömülü olabileceği bilgisi üzerine 2015 yılında kazı çalışmaları yapılmış ve hiçbir kalıntıya rastlanmamıştı. GPR ve ERT çalışmaları gerçekleştirilen arazide kuzeye doğru genişletilmesine karar verilip ve kazı çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir.
Biz de kazı ekiplerinde bulunan tüm arkeologlarımıza, şirocularımıza ve diğer çalışanlara “Çok kolay gelsin” diyoruz...
*** GEÇMİŞLE YÜZLEŞMEYE DAİR DÜNYADAN BELGESEL FİLMLER...
Batı Şeria’nın işgalini anlatan No Other Land’in yönetmeni: “Filmler değişimin bir parçası olabilir”
Filistin-İsrail ortak yapımı belgesel “No Other Land”, geçtiğimiz yıl Berlin Film Festivali’nde En İyi Belgesel Ödülü’nü aldığından beri sürekli övgü topluyor. İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’daki Masafer Yatta’daki yıkımını konu alan belgesel, hem Oscar hem de BAFTA’da “En İyi Belgesel” dalında aday gösterildi. İsrail’in savaş suçlarını gözler önüne seren belgeselin yönetmenleri, “Filmler değişimin bir parçası olabilir” diyor.
Filistinli avukat, aktivist ve sinemacı Basel Adra, İsrailli sinemacı ve araştırmacı gazeteci Yuval Abraham, Hamdan Ballal ve Rachel Szor’un yönetmenliğindeki “No Other Land (Gidecek Yer Yok)” belgeseli, bölgedeki Filistin topluluklarının yerlerinden edilmesi, yıkımlar ve direniş üzerine yoğunlaşarak uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı.
Adra ve Abraham’ın yönetmenliğinde, Hamdan Ballal ve Rachel Szor’un katkılarıyla........
© Yeni Düzen
