menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun iç hukuk yolu olduğunun teyit edilmesi önemlidir ama kimse rehavete kapılmamalıdır…

12 1
12.06.2025

Güney Kıbrıs’ın, mülkiyetle ilgili yürüttüğü süreç ve tutuklamalar ülkemizde endişe yaratmaktadır. Bu bağlamda, Mülkiyet konusunda, Taşınmaz Mal Komisyonu hayati önemde bir komisyondur.

Taşınmaz Mal Komisyonu, uluslararası hukuk bağlamında onay almış bir kuruluştur. Komisyonun kurulmasında, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde karşılaştığı davalarda yaşanılan sıkıntıların aşılması için, iç hukuk yolunun kullanılması gerektiği savı etkili olmuştur.

Güney Kıbrıs, Komisyon’a başvuruların yalnızca dörtte birinin sonuçlandırıldığını ve bazı davaların 10 yılı aşkın süredir beklemede olduğunu söylemektedir.

Bundan dolayı, Rum tarafı konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyarak Komisyon’u iptal ettirmeye çalışmaktadır. İki defa başarısız oylamanın ardından, üçüncü oylama geçtiğimiz gün yapılmıştır. Bende, bugünkü yazımda, AİHM’nin bu konuda aldığı kararı değerlendireceğim.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), “K.V. Mediterranean Tours Limited / Türkiye” davasında, Kapalı Maraş’taki bir taşınmazla ilgili olarak Türkiye’nin 18 bin Euro tutarında manevi tazminat ve mahkeme masrafları ödenmesine hükmetti.

Mahkeme, maddi tazminat konusundaki kararın verilmesinin ise henüz hazır olmadığına hükmetti ve bu kararı ileri bir tarihe erteledi.

Dava, 2017 yılında, Kapalı Maraş’ta bulunan bir bina kompleksinin sahibi olan Kıbrıslı Rum şirketi K.V. Mediterranean Tours Limited tarafından Türkiye aleyhine açılmıştı. Şirket, 2010 yılında “Taşınmaz Mal Komisyonu”na (TMK) başvurmuş, ancak sonuç alamamıştı.

Davada, sürecin gecikme nedenleri olarak, TMK’nın yaklaşımının ve “KKTC........

© Yeni Düzen