Kıbrıs’a Gelen Yunanlı Muhacirler-1942-2
Yunanlı Muhacirlerin Kıbrıs’a göçü devam ederken Halkın Sesi bir gazetecilik örneği göstererek Muhacir Yunanlılarla bir röportaj gerçekleştirir. Söz konusu röportajda Yunanlı Muhacirlerin özellikle kendi yurtlarında yaşadıkları insanlık dışı yaşam koşullarını ve Alman Nazilerinin baskıları hakkında da bilgi ediniyoruz.
“Halkın Sesi, 08 Nisan 1942, syf:1
Rum Muhacirleri ile Bir Mülâkat
Geçenlerde Kıbrıs’a hicret etmiş olan Rum Muhacirleri ile bir konuşma yapmak ve ihtisaslarını yazmak üzre istihbarat ofisi tarafından gazete mümessilleri sureti hususiyede çağrılmış ve bu çağrıda “Halkın Sesi”’ni temsilen ben de bulunmuştum.
Geçen çarşamba günü mukarrer saatte Palâs hotel’de diğer gazete mümessilleri ile buluşmuş ve kısa bir istirahattan sonra otomobillere taskiben (ardından) Muhacirlerin bulunduğu Karadağ maden şirketinin amele iskânına mahsus mahallin (yöresinde) karantinaya tahvil edilen (ayrılan) mevkie vasıl olmuştuk.
Hususi bir daireye girdiğimizde karantina memurlarından Nihat, İstilyo Efendiler evvelden emir aldıkları için görüşmek istediğimiz Muhacirlerden sivil, genç kız ve çocuklardan mürekkep (oluşan) bir kafileyi karşımıza oturtmuşlardı.
Şimdi sualler yağmur gibi yağmağa ve not edilmeğe başlanmıştı.
Birisi anlatıyor: -Sakız adasından geliyoruz. Genç bir arkadaşım iki okka patates çaldığı için ölüme mahkûm edilmişti. Tabii bu sırkati yaptıran amil (durum) açıktır. Zaten hayattan, zulümden bıktığımız için her şeyi göze alarak kaçtık.
-Yunanistan’da Almanlar ne gibi propaganda yapıyorlar?
Muhacir burada acı bir tebessümle: Evet! Bize hürriyet vadediyorlar. Umum vergilerin kalkacağını ve devamlı bir sulha kavuşacağımızı söylerler!
-Mektepleriniz ne oldu?
Birçokları kapatıldı. Çocuklarımızın tahsili yarıda bırakılmıştır.
-Alman idaresi nasıldır?
Zenginlerin parası........
© Yeni Düzen
