AB’nin temiz hidrojen adımları
“Türkiye'nin elektrik sisteminde yenilenebilir enerji üretimi ve kurulu gücü artmaya devam ediyor.
Hidro kaynaklı üretim yıl bazlı düzensizlik gösterse de güneş ve rüzgar üretimi istikrarlı artışta.
Temiz enerji üretimi, ithalata bağımlılığı azaltmakta ve emisyonları sınırlamakta önemli rol oynuyor.”
Girişteki cümleler enerji analisti Barış Sanlı’ya ait. Sanlı, TÜİK, TEİAŞ, EPİAŞ, EPDK, CBRT, Ember, JODI, Meteostat, CME Group gibi kaynaklardan elde edilen verileri derlemiş. Mayıs 2025 sonu itibari ile Türkiye Enerji Verilerini değerlendiriyor. Buna göre Türkiye’nin;
Toplam Elektirk Kurulu Gücü: 107.8 GW
Yenilenebilir Kaynaklar Payı: Yüzde 55 düzeyine ulaşmış durumdadır.
Hidro: ~31,5 GW, Rüzgar: ~12,9 GW, Güneş: ~12,7 GW kapasiteye ulaşmış durumda.
Fosil kaynaklar, hala ağırlıklı olarak konumlanıyor. Doğalgaz ve petrol hala önde.
Elektrik üretiminde hala kömürün (yüzde 34) yüksek payı devam ediyor. Bir önceki dönemden bu yana Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, gerek bakan gerekse diğer sözcüler aracılığıyla şu cümleyi yineledi: kömürümüz var, bitene dek kullanacağız ancak fiyat verimliliği nedeniyle kömür ithaline de devam edilecek.
Enerji zorlu bir dünya. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açıktaki en önemli kalemin enerji ithalatı (son 15 yılda yaklaşık 1 trilyon dolar) olduğunu açıklamıştı. Dolayısı ile gerçekçilik, kaynak verimliliği ve 2053 hedefleriyle buluşuyor. Yenilenebilir kaynak yatırımı artıyor. Ancak şebeke ve kapasite yetersizliği ayrı bir başlık olarak karşımıza çıkıyor.
Ülkemiz, doğal kaynaklar ile ziyadesiyle zengin. Temiz enerjiyi, yeşil hidrojen üretimine yönlendirerek de katma değer oluşturabiliyoruz. Tümünün altında, finans ihtiyacı da yatıyor. Çözüm, ortak fırsatlar sunacak.
HİDROJENDE BANKABILITY (FİNANSE EDİLEBİLİRLİK)
Avrupa Komisyonunun yeşil hidrojen yapısı Hydrogen Europe, geçtiğimiz günlerde bir belge yayınladı:
"Unraveling the Myth of Bankability for Green Hydrogen Projects" başlığı, Türkçeye, Yeşil Hidrojen Projeleri için Bankalanabilirlik Efsanesinin Çözülmesi gibi çevrilebilir. Özünde, bu alanda, finana edilebilirlik durumuna nasıl gelinebileceği anlatılıyor.
Çünkü "Bankability" finanse edilebilirlik terimi yeşil hidrojen projelerinde giderek daha sık kullanılır durumda. Bu çalışmada, özellikle PV (fotovoltaik) güneş enerjisi sektöründen alınan........
© Yeni Birlik
