Naziat Suresi’nde kâfirin ve Mü’minin ölümü
Boğarcasına ÇeKİp Alanlar
Naziat Suresi, Kur’ân’ın 79. Suresi’dir. Kırk altı ayetten ibarettir. Mekke’de Nebe Suresi’nden sonra indirilmiştir. Adını ilk ayete geçen “ruhları çekip çıkaran melekler, söküp alan melekler” manasında olan “ven-naziat” kelimesinden almıştır.
Surede tevhidden, peygamberlikten, öldükten sonra dirilmekten, kıyamet ve hesap gününün dehşetinden, kıyamet günü yaşanacak hâllerden ve helak edilmiş eski kavimlerden bahsedilir.
Surede aycıca kıyamet hâlleri, hesap, ceza ve mükâfat konuları, Allah’ın birliği, peygamberlik ve öldükten sonra dirilme gibi inanç esasları ele alınmış; Hz. Mûsâ ve Firavun kıssasından bahsedilmiştir.
“Naziat” kelimesi “nezea” fiil-i mazisinden ism-i faildir. Bu fiil “ğarka” kelimesiyle birlikte kullanıldığında, bedenlerde boğulan ruhları çekip çıkaran, söküp alan, kuyudan hızla su çıkarır gibi ruhları çıkaran, kalpten sevgiyi veya kini çekip alan demektir.
“Ğarka”, işe biraz daha şiddet katmıştır. “Ğaraka” boğuldu demektir. “Ğarka” kelimesi “çekip alma” fiiline “boğulan bir şeyi” gibi bir mana yüklüyor.
Neşeta fiiili ise kolaylıkla almak, neşeyle yürümek, sevinçle almak manalarına gelir. Surede “kolaylıkla alan” manasında yine........
© Yeni Asya
