Algı mı gerçeklik mi? Yoksa her şey mercekte mi saklı (1)
Bu çerçevede Karmaşıklık Bilimi Merkezi (CSH) araştırmacılarının 2025’in temmuzunda PNAS Nexus’ta yayınladığı çalışma, toplumun ne kadar kutuplaşmış olabileceği konusuna odaklanıyor.
Araştırma sonuçları, iç gruplar güçlü bir şekilde aynı fikirde olduğunda, (toplumun genel görüşleri daha az bölünmüş olsa bile), insanların kendi çevrelerinin ötesinde daha büyük bir kutuplaşma algılama eğilimindeler. Bu durum, bireylerin kendi sosyal çevrelerindeki fikir birliğini, tüm toplumun genel eğilimi olarak algılamasından kaynaklanıyor. Yani, kendi çevremizdeki uyum ne kadar güçlüyse, dışarıdaki farklılıkları o kadar büyük ve kutuplaşmış olarak görüyoruz.
Bu farklı kişisel “politik bakış açılarını” anlamak, daha demokratik bir fikir birliğini teşvik ederek kutuplaşmayı azaltmaya yardımcı olabilir.
Bu durum, makalede kullanılan “politik mercek” metaforuyla açıklanıyor. Kişinin yakın çevresindeki görüş ayrılığı ne kadar darsa, birbirine ne kadar benziyorsa, yani mercek ne kadar “inceyse”, kişi toplumun genelini o kadar kutuplaşmış olarak algılıyor. Oysa ki, toplumun genelindeki görüşler bu kadar keskin bir şekilde ayrışmamış........
© Yeni Asya
