menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Konut Gelirlerinin Beyan Edilmesi Yazı Serisi (1. Kısım)

9 0
25.02.2025

Mart ayının yaklaşması ile birlikte kira geliri elde eden mükelleflerin beyanname verme zamanı da yaklaşmaktadır. Yazımızın konusunu, Gelir Vergisi Kanunun 70. Maddesinde yer alan tüm mal ve hakların kiraya verilmesinden ziyade, kişilerin sahip oldukları konutlardan elde ettikleri kira gelirlerinin beyan edilmesi ve özellikli hususlar oluşturmaktadır. Konu özellikli ve detaylı bir konu olduğundan sadece bir yazıya sığdırılması mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu seri birkaç yazıdan oluşmaktadır. Okuyucularımızın tüm yazıları takip etmesi konuyu tam olarak anlayabilmeleri için önem arz etmektedir.

Kira geliri elde edilen konutların; sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesinden gelir elde eden kiracıları mükellef kabul edilmektedir. Bu gelirlerin gayrimenkul sermaye iradı olarak kabul edilmesi ve mükellefler tarafından yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

Geçen sene Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan kapsamlı denetimlerde ilk defa beyanname veren 326 bin yeni ev sahibinin ortaya çıktığı ifade edilmiştir. Denetimlerin yoğun olduğu bu dönemde ev sahiplerinin elde ettiği kira gelirlerinin beyanı önem arz etmektedir.

Mükellefler bazı özellikli durumlarda kira gelirlerini beyan edip etmeme konusunda tereddüt yaşamaktadır. Bugünkü yazımızda “İki konutum var birinde oğlum oturuyor beyanda bulunmam gerekir mi? Kira olarak çok çok düşük bir bedel alıyorum. Nasıl beyanda bulunmalıyım? Hali hazırda boş duran konutum var. Bunun için beyanda bulunmam gerekir mi?” gibi soruların cevabını vermeye........

© Yeni Ankara