menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

‘Yeni dünya’

9 0
06.04.2025

“Nasıl üretim kapitalizmi ulus devletlere ihtiyaç duyuyorduysa ve bunu dikte ettiyse özellikle 1980'den bu yana hayata geçirilmeye çalışılan ve kendisini tamamlama noktasına gelen globalizm de buna tahammül edemez, dağıtmak yerine de feshetmeyi tercih edebilir çoğunlukla" Jurgen Habermas... Ötekileşme ve ötekiyle yasamak kitabından.

Daha önce de Prof. Gülten Kazgan Hoca'nın kitabından alıntılayarak globalizm ve özelleştirme sözcüklerinin İngilizce sözlüklere giriş tarihlerine değinmiştim. O tarihler de Habermas’ın bahsettiği 1980'den başlayarak ifadesindeki tarihlere denk geliyordu. Gülten Kazgan zaten konuya “ulus devletle boy ölçüşen, kazandırdıkları ve kaybettirdikleriyle, dünya ekonomik düzeninin çerçevesini değiştiren ‘küreselleşme’ olarak bakıyordu.

Habermas’ın yazdıklarına bir daha bakınca aslında gördüğümüz şey şu oluyor; baştan beri üretim kapitalizmi tarafından en uygun sistem olarak düşünülen ulus devletlerden vaz geçilmesini önermenin temel sebebi yeni ekonomik düzen. Ancak bizim gibi İmparatorluk bakiyesi bir toplumun o dönemde ulus devlet dışında akla yatan başka bir seçeneği de pek yoktu. Hem yıkılan bir imparatorluğun ardından ayakta kalmanın en doğru yolu, hem de o zaman oluşan dünya düzeninin içinde var olma yolu idi bu.

Ancak orada da kapitalizmin üretim bölümünü tesis edemedik. Şimdi bile edemiyoruz ama zaten dünya da........

© Yeni Ankara