Hz. Ömer mahkemede
Hz. Ömer mahkemede
Prof. Dr. YUSUF ÖZERTÜRK
*Değerli okuyucular, ‘Adalet mülkün temelidir’ sözünü dilimize pelesenk etmişizdir. Devlet, hukuk meseleleri açıldığında da aklımıza ilk gelen veciz söz de bu olur. Ama bu sözün içi ne kadar doldurulur, tatbikatta ne derece buna uyulur? Onu sizin irfanınıza bırakıyorum. Ben sadece bu sözün sahibi Hz. Ömer’in(r.a.) bir tatbikatını nakledeceğim.
*Hz. Ömer’in hilafeti zamanında sıradan bir kişi olan Übey bin Kaab bir meseleden dolayı halifeyle münakaşa eder. Her iki tarafta kendinin haklı olduğunu ileri sürer ve tartışmada bir sonuca varılamaz. Bunun üzerine adalete gitmekten başka bir çare kalmamıştır. Hz. Ömer, Übey’e ‘adalete başvur, şikayetini yap’ der. Hele bir düşünün! Ortaçağ diktatörlüklerinin hüküm sürdüğü bir zamanda, Devlet başkanı Hz. Ömer(r.a.) bunu söylüyor. Bugünkü demokrat devletler de bile halktan biri, devlet başkanı ile tartışabilir mi, bu mümkün müdür? Tartışanı ne yaparlar.. değil mi? Devlet başkanı bir de ‘mahkemeye başvur’ diye yol gösterir mi?
*Ama adalet anlayışını kâmil mânâda, imandan, İslâm’dan alan Hz. Ömer bunu yapmıştır. Halifenin teklifi üzerine Übey bin Kaab da Kadıya(hakime) şikâyetini yapmıştır.
*Hakim(kadı) Zeyd bin Sabit’tir. Duruşmaya gelen Hz. Ömer’e, Zeyd........
© Yeni Akit
