Çanakkale Destanı
Çanakkale Destanı
MEHMET EMİN GERGER
“Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,
Bir vatan kalbinin attığı yerdir..”
(Necmettin Halil Onan)
“Çanakkale Savaşı ve Zaferi” hakkında, Çanakkale Harp Cephesi 3. Kolordu Komutanı Esat Paşa şunları söylüyor: “Müttefik (düşman) donanmasının saldırısı başladığı zaman, Gelibolu Yarımadası’nın Bolayır’dan, Anafartalar’a, Ağıldere’ye kadar olan kısmı, 3. Kolordu tarafından tutulmuştu.7. Tümen Kavaksuyu’ndan Deliyani Limanı’na kadar olan bölgede görev almıştı.
Onun güneyinde iki Jandarma Taburu yerleştirilmişti. Mustafa Kemal’in 19. Tümen’i, beklenen bir çıkarmaya karşı ihtiyatta tutulmuştu. Yarımadanın güney kısmı, Müstahkem Mevki Komutanı Cevat (Çobanlı) Paşa’nın emrinde, 9. Tümen tarafından tutuluyordu. Anadolu yakasında ise müstahkem mevki emrinde Jandarma Birlikleri ile 64. Alay yer almıştı…
Boğaz’ın ilk bombardımanı 3 Kasım 1914’de 28 Savaş Gemisi ile yapılmış ve bu saldırı 17 dakika sürmüştü. 13 Aralık 1914’de de B -2 Denizaltısı, Mesudiye’yi torpillemişti. 19 Şubat 1915’te Müttefik Donanma, bizim Topların ateş menzili dışına yerleşerek, girişteki Bataryaları ateş altına aldı. Onlara cevap verecek uzun menzilli Topumuz yoktu. Girişteki Tabyalarımız tahrip edildi. 27 Şubat’ta da üç Savaş Gemisi, Boğaz’dan içeri girdi. Yerleri, onlarca belli olmayan Obüslerimizin ateşleri karşısında geri çekilmek zorunda kaldılar.
18 Mart’ta, bugün donanmayla zorlamaya karar vermişlerdi. Harekâtı, taarruz planını........
© Yeni Akit
