Bilinmeyen konuyu bilinmeyen dille öğretmek: Yabancı dille eğitim
Bilinmeyen konuyu bilinmeyen dille öğretmek: Yabancı dille eğitim
Ali Erkan Kavaklı
Kapadokya Üniversitesi mütevelli heyet başkanı Alev Alatlı (1944-2024) yabancı dille eğitimi dayatma olarak görüyor.
Yabancı dilde eğitim emperyalist ülkelerin dayatması ve içerideki devşirilmiş beyinlerin aşağılık kompleksi sonucu uygulanan bir sistemdir, der Alatlı.
Prof. Oktay Sinanoğlu’na göre (1935-2015) yabancı dille eğitim sömürge ülkelerinde olur.
Giderek yaygınlaşan yabancı dilde eğitim tarihsel, siyasal, toplumsal ve ticari sebeplerle derinden incelenmeye değer. “Allah’ın var olup olmadığı tartışılır ama yabancı dilde eğitim tartışılmaz” şeklinde genel kabul var sömürge aydınlarında.
Söz konusu olan “yabancı dil öğretimi” değil, “yabancı dilde öğretim.” Ülkenin en yetenekli öğrencilerine bilmedikleri bir konuyu bilmedikleri bir dil aracılığı ile öğrenmeye mecbur ediyoruz. Akıntıya karşı yüzmeye zorlayan bir uygulama.
Yabancı dil öğretilmeli, yaz okulları, kamplar, kulüpler vb. düzenlemeler vasıtasıyla İngilizceyi bir seferde ve son seferde öğretecek uygulamalar geliştirilmeli.
Ancak matematik, sosyoloji, fizik, müzik vb. yabancı dilde öğretilmemeli. Latin harflerinin kabulünden sonra her alanda başlayan “hafıza kaybı” ve “kavram kargaşası” önlenemez hâle geldi. Buna bağlı olarak düşünce dünyamızda sarsıntılar meydana geldi.
Toplum bilimlerinde olsun fen bilimlerinde olsun, ilerleme, yenilik yapma ancak dağarcıktaki bilgilerin üzerinde yükselinebilirse mümkün. Keşif, icat, buluş kendi kavram ve kelimelerimizle yapılabilir.........
© Yeni Akit
