menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Το λατρευτικό σπήλαιο της ακρόπολης Πετρωτών Ροδόπης και η σχέση του με τη χθόνια θηλυκή αρχή

7 3
20.06.2025

Η ανάγκη για τον άμεσο χαρακτηρισμό της περιοχής των Πετρωτών ως Αρχαιολογικού Πάρκου καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, βάσει των αρχαιολογικών στοιχείων που ανέδειξαν οι πρόσφατες έρευνες

Ο ογκώδης πυροκλαστικός βράχος που δεσπόζει της περιοχής και του χωριού των Πετρωτών στο νοτιοανατολικό τμήμα της Π.Ε. Ροδόπης, είναι γνωστός για την ανθρώπινη παρουσία από την προϊστορία έως και την βυζαντινή εποχή, όπως δείχνουν τα υπολείμματα φρουριακών κατασκευών της βυζαντινής εποχής (6ος αιώνας), τα οποία σώζονται τόσο στη βόρεια προσβάσιμη πλευρά του. Ωστόσο, ο βράχος αυτός αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο επιβλητικά μεγαλιθικά μνημεία που έχουν αποκαλυφθεί στην ελληνική Θράκη (Κιοτσέκογλου 2024).

Λαξευμένες κατασκευές που είναι ευδιάκριτες πάνω στα σημεία του βραχώδους υψώματος, εντάσσονται στο πλαίσιο του προϊστορικού φαινομένου του μεγαλιθισμού.

Τα μεγαλιθικά μνημεία, συγκαταλέγονται στις αρχαιότερες και πιο μόνιμες αρχαιολογικές κατασκευές, καθώς πολλές από αυτές, χρησιμοποιήθηκαν, ή έχουν χρησιμοποιηθεί και επαναχρησιμοποιηθεί, για χιλιάδες χρόνια. Η αρχική πρόθεση της κατασκευής τους, πιθανότατα χάθηκε, με το πέρασμα του χρόνου, αλλά μπορεί να είχαν πολλαπλές λειτουργίες και να χρησιμοποιήθηκαν από διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες κατά τη διάρκεια των αιώνων και των χιλιετιών.

Οι μεγαλιθικές κατασκευές είναι εκδηλώσεις ανθρώπινης δημιουργικότητας και ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και γι αυτό συνδέονται με την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού, από τα πρωταρχικά του στάδια, γι’ αυτό και έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της κάθε περιοχής, στην οποία εντοπίζονται.



Ο αρχαιολόγος του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας Σταύρος Δ. Κιοτσέκογλου εντόπισε τον Δεκέμβριο του 2015 τις λαξευτές κατασκευές που είναι διάσπαρτες στον βράχο της ακρόπολης. Μετά την καταγραφή τους, τα ευρήματα παρουσιάστηκαν, με τη συμμετοχή του ίδιου, στο Δεύτερο Διεθνές Μεγαλιθικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας τον Οκτώβριο του 2016. Η έρευνα αυτή αποτέλεσε τη βάση για τη διδακτορική του διατριβή στο πεδίο της Θεωρίας και Ιστορίας του Πολιτισμού, την οποία εκπόνησε στο Πανεπιστήμιο «Neofit Rilsky» που ολοκλήρωσε το 2018, με τίτλο Μεγαλιθικά Μνημεία στην Αιγαιακή Θράκη: Μια Ανθρωπολογική Προσέγγιση και εκδόθηκε στην ελληνική γλώσσα το 2020.

Έκτοτε, η έρευνα επεκτάθηκε τόσο στην κορυφή του βράχου όσο και στα χαμηλότερα σημεία, με έμφαση στη νότια πλευρά, ενώ συνεχίστηκε και στο πιο απομακρυσμένο τμήμα, βορειοδυτικά της ακρόπολης Πετρωτών. Η προσπάθεια αποσυμβολισμού των ποικίλων λαξεύσεων και κατασκευών με αφαίρεση υλικού στο φυσικό βράχο, αποσκοπούσε........

© Xronos