menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Parkinson neden daha yaygın hale geliyor?

4 0
yesterday

Parkinson vakalarının sayısı dünya çapında artıyor; bunun tek nedeni yaşlanmamız değil. Ama bazen bunu engellemenin yolları da vardır: Her şeyden önce, kendinizin kontrol edebileceği iki şey vardır.

Parkinson hastalığı dünya çapında en hızlı artan nörolojik hastalıklardan biridir. Güncel verilere göre sadece Almanya’da 40 yaş üstü yaklaşık 300 bin kişi etkileniyor. Kontrol edilemeyen titreme, hareketlerde yavaşlama, denge bozuklukları gibi tipik belirtiler genellikle ancak ileri yaşlarda ortaya çıkar. Ama hastalık bundan çok daha önce başlıyor.

“BMJ” dergisinde yakın zamanda yayınlanan bir araştırmaya göre, dünya çapında etkilenen insan sayısının 2021’de 11,9 milyondan 2050’ye kadar iki katından fazla artabileceği öngörülüyor. Almanya’da 574.000 kişinin enfekte olması bekleniyor; bu, Çin, Hindistan ve ABD’den sonra dördüncü en yüksek hasta sayısı olacak.

Parkinson hastalığında neler olur?

Parkinson hastalığında, beyindeki hareketi kontrol eden önemli bir nörotransmitter olan dopamini üreten sinir hücreleri ölüyor. Alfa-sinüklein proteini burada merkezi bir rol oynuyor: Bu proteinin yanlış katlanmış formları bir araya gelerek beyinde birikiyor. Kassel’deki Paracelsus-Elena Kliniği’nin başhekimi olan nörolog Profesör Dr. Brit Mollenhauer, “Kesin nedenler henüz bilinmiyor” diyor. Muhtemelen çevresel, metabolik ve genetik faktörlerin etkileşimi söz konusudur.

Tipik semptomlar nelerdir?

Tipik titremelerin yanı sıra kas gerginliği, yürüyüş ve denge bozuklukları da görülür. Etkilenen kişilerde ayrıca katı yüz ifadeleri ve sessiz veya monoton konuşma görülebilir. Ayrıca uyku ve koku bozuklukları, depresyon ve bilişsel bozukluklar, hatta bunama bile görülebiliyor.

Parkinson hastalığı riskini neler artırır?

Yapılan araştırmalar, pestisitler de dahil olmak üzere pek çok çevresel toksinin Parkinson hastalığı riskini artırdığını ortaya koyuyor. “Birçok pestisitin (Meyve ve sebzelerde pestisit kullanımı) ortak özelliği beyinde iltihabi süreçleri ve oksidatif stresi tetiklemeleridir” diye açıklıyor Schleswig-Holstein Üniversitesi Hastanesi Kiel Kampüsü Nöroloji Bölümü’nden Dr. Eva Schäffer.

Ayrıca pestisitler metabolik süreçleri değiştiriyor ve beyinde hastalıklara yol açan diğer mekanizmaları tetikliyor. Buna göre, Mesleki Hastalıklar Tıbbi Danışma Kurulu (ÄSVB), 2024 yılında “pestisitlerin neden olduğu Parkinson sendromu” adı verilen bir meslek hastalığına yönelik bilimsel bir tavsiye kararı alarak, diğer ülkelerde yıllar önce atılmış bir adımın aynısını benimsedi.

Schäffer’e göre Parkinson hastalığı riskini artırdığına dair giderek artan kanıtlar bulunan diğer çevresel faktörler arasında, sıklıkla kullanılan trikloroetilen çözücüsü ve özellikle partikül madde formundaki (ince toz) hava kirliliği yer alıyor.

Ve son olarak bireysel yaşam tarzı da merkezi........

© Turkish Forum