menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

ABD ve İsrail İttifakının Küresel Siyasi, Askeri ve Ekonomik Etkileri

10 0
07.04.2025

ABD-İsrail ittifakı, özellikle Soğuk Savaş sonrası dönemde stratejik bir nitelik kazanmış, bu iki ülkenin çıkarları Orta Doğu’da büyük ölçüde örtüşmüştür (Mearsheimer & Walt, 2007). ABD, İsrail’e yılda yaklaşık 3.8 milyar dolar askeri yardım yapmakta, bu destek sayesinde İsrail hem savunma hem de saldırı kapasitelerini bölgesel düzeyde artırabilmektedir (Brookings Institution, 2024). Bu durum, Filistin gibi çatışma alanlarında uluslararası çözüm girişimlerini sekteye uğratmakta ve ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’ndeki vetolarıyla birleşerek çözüm süreçlerini tıkamaktadır (Chomsky, 1999).

Ekonomik bağlamda, iki ülke arasındaki yüksek teknoloji, siber güvenlik ve savunma sanayi iş birlikleri özellikle İsrail’in Silikon Vadisi benzeri girişimlerini güçlendirmiştir (Haaretz, 2023). Bu ilişkiler, ABD’nin bazı Arap ülkeleriyle olan enerji ve ticaret ilişkilerini zaman zaman zorlamaktadır (Finkelstein, 2005).

Rusya, Çin, Hindistan ve Diğer Ülkelerin ABD-İsrail İttifakına Bakışı

Rusya, İsrail ile belirli askeri koordinasyonlar kurmuş olsa da, ABD’nin İsrail ile olan ittifakını dengelemek amacıyla İran gibi aktörlerle ilişkilerini güçlendirmektedir (Parsi, 2007). Çin, ABD-İsrail yakınlaşmasına doğrudan tepki vermemekte; ancak İsrail ile özellikle teknoloji ve altyapı yatırımlarında ilişkilerini stratejik düzeyde geliştirmektedir (RAND Corporation, 2023).

Hindistan ise, İsrail ile savunma ve tarım teknolojileri konusunda önemli iş........

© Turkish Forum