OECD’nin Türkiye Raporu’nda Neler Var?
1985-1990 yılları arasında 5 yıl Paris’te Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) nezdinde “Planlama Müşaviri” olarak görev yaptığım Kuruluş, ülke bazlı ekonomik incelemeleri kapsamında hazırladığı “Türkiye İnceleme Raporu”nu yayınlamıştır. Rapor’da, Türkiye’nin uluslararası piyasalarda iyileşen algıdan faydalanabilmesi için, “Hedeflerle uyuşana kadar temkinli makroekonomik politikalara devam edilmesi” tavsiyesinde bulunulmuştur.
Türkiye ekonomisi, son 10 yılda OECD ülkeleri arasında en hızlı gelişen ekonomilerden biri olarak yıllık ortalama yüzde 4,9 oranında büyümüştür. Bu dönemde halkın yaşam standartları 4 kat iyileşmiş, işgücü piyasası ve sosyal göstergelerde önemli iyileşmeler sağlanmıştır.
OECD Rapor’unda; Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3.1, 2026 yılında yüzde 3.9 büyüyeceği öngörülmüş, son 10 yılda OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduğu açıklanmıştır. Türkiye’nin uluslararası piyasalarda iyileşen algıdan faydalanabilmesi için, “enflasyon, hedeflerle uyumlu bir patikaya oturana kadar temkinli makroekonomik politikalara devam edilmesi” tavsiyesinde bulunulmuştur.
OECD’nin, ülke bazlı ekonomik incelemeleri kapsamında hazırladığı “Türkiye İnceleme Raporu” başlıklı raporda, son 10 yılda OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduğu, yıllık ortalama yüzde 4,9 büyüdüğü açıklanmıştır. Sürdürülebilir büyümenin yeniden oluşturulmasına katkı sağlayan ihtiyatlı makro ekonomik politika ile enflasyonun kontrol altına alınması önemlidir.
Bu kapsamda, daha sıkı finansal koşullar ile kısıtlayıcı para ve maliye politikalarının hane halkı tüketimini sınırlaması beklenmektedir. OECD, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3.1, 2026’da yüzde 3.9 büyüyeceğini, enflasyonun yıl sonunda yüzde 31.4, 2026’da yüzde 17.3 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin etmektedir.
Türkiye’nin kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi........
© Turkish Forum
