Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 99. yıldönümünde ülkemiz denizciliği üzerine hasbıhal
Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızın 99.yıldönümü ulusumuza kutlu olsun!
Başta mazlum milletlerinin de önderi Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Yönetiminin kuruluş sürecinin özverili kahraman Meclis üyeleri ile şehit, gazilerimizi saygı anıyorum. 01Temmuz 2025 Salı
Ülkemiz denizciliği üzerine hasbıhal:
· İmparatorluktan hasta adama devrilen Osmanlı Devleti, kapitülasyonlar ve Duyun-u Umumiye sömürüsüyle kabotaj(*) ve karasuyu denizlerle ilgili meslekleri yapma haklarını yabancılara devreder.
· 1 Ağustos 1918’de yapılan 24 maddelik Mondros Mütarekesi’nin çoğunluğu “Deniz Gücümüz” ile ilgilidir. Boğazlar’ın, askerî ve ticari deniz gücümüzün, hatta kullanılacak yakıtın bile teslim edilmesi, denizci personelin dağıtılması, zaten yok sınırında olan denizciliğimizi tamamıyla bitirir.
· Türk denizciliğin makus talihi Lozan Antlaşması (24.07.923) ile değişir. Antlaşma ile Türkiye’nin “kabotaj hakkı” kabul edilir. Bu Türk deniz ticaretinin dönüm noktasıdır.
· Atatürk, kabotaj hakkına verdiği önem “Kabotaj’ın bu yıl içinde, sadece ve tamamen Türk bayrağına dönüşü fiilen gerçekleşmiştir. Bu olayı övünerek anmak isterim. Bu olay, alıdır.yüzyıllarca süren engellere karşı, ancak millî yönetimin elde edebildiği başarılardandır.” tümcelerinden anlaşılmalıdır.
· 359 sayılı “Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Kara Suları Dâhilinde İcrayı San’at ve Ticaret Hakkında Kanun” 19 Nisan 1926’da kabul edilir ve 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girer.
· Lozan’la kazanılan hakkı ile Türk denizciliği ulusal bir kimlik kazandırır.
· Türk deniz ticaret filosunun gelişmesi ve........
© Turkish Forum
