CHP, terörsüz Türkiye istiyor mu?
CHP, 7 Haziran 2015 seçimlerinden günümüze kadar DEM ve türevi olan partilerle sürekli işbirliği halinde olmuş, bu işbirliği 31 Mart 2019 yerel seçimleriyle birlikte de ittifaka dönüşmüştü. CHP bu işbirliği ve ittifakların tamamında “örtülü” bir yol izledi. Kâğıt üstünde görünür olmayan ama sandıkta kendini hissettiren bir işbirliği…
7 Haziran 2015 seçimleri sonrası CHP’nin örtülü ittifak stratejisini eleştiren dönemin HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder bu durumu “Ne kadar haysiyetsizce, ne kadar zelilce, ne kadar rezil bir yaklaşımdır bu. Bize destek verin ama kimse duymasın, görmesin, bilmesin deniliyor” ifadelerini kullanmıştı. CHP, HDP’nin terörün gölgesinde siyaset yaptığını bildiği halde o partinin oyu üzerinden iktidar hayali kuracak kadar yozlaştığını ispat etmişti.
CHP, DEM ve türevi olan partilerin siyasetteki öteki halinden her zaman faydalanmayı tercih etti. Desteğini aldı, oyunu aldı, sayesinde belediye kazandı ama bir gün olsun DEM ve türevlerinin Türkiye Partisi olması için gayret göstermedi. “Terörün gölgesinden kurtulun sizinle açık ve şeffaf bir ittifak yapalım” diyemedi. Çünkü DEM’in içinde bulunduğu durum CHP’nin ondan faydalanması için bir sebepti. DEM, siyasetin ötekisi olduğu müddetçe aynı zamanda CHP’nin de sömüreceği bir parti olarak kalacaktı.
31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 11 büyükşehirde CHP-İP-HDP ittifakı yapılmasına rağmen CHP ve İP bunu reddetti. HDP ise desteğini açık açık oy isteyerek gösterdi ve seçim sonrası “CHP İstanbul ve Ankara’yı bizim sayemizde kazandı” dedi. “Bundan sonra açık ve şeffaf bir ittifak yapacağız” itirafı geldi.
14 Mayıs 2023 seçimlerine giderken 6’lı masanın altında HDP’nin gizlendiği........
© Türkgün
