BILGE KADINLA SORGULAMA -8-
Binlerce yıldır, çaba sarf edilmesine rağmen, problemler eksilmemekte ve hiçbir sorun kendi çözümünü bulamamaktadır. Bu, köklü ve derin bir problemdir. Bilge kadınla, bunun kaynağına inip, sorgulamaya çalıştık.
Bilge kadın, neden sorgular, sorgulamak bir anlam mıdır, bunun nedeni nedir?
B.K: Kendimi anlayabilmek ve bütünsel görebilmek için. Kendini anlamadan ve nasıl bir kaynak olduğunu görmeden, hangi sorunu çözebilirsin.
Kendini anlamak nedir, bunu biraz açabilir misin? Neden kendini anlamak istiyorsun?
B.K.: İnsan kendini anladığı zaman, her şeyi daha net görür, daha dingin, huzurlu ve bütünlüklü olur. Kendini anlayan, neyi niçin yaptığını bilen, gören insan, çözümü bulmakta da gecikmez. Var olan sorunların bir parçası olduğunun farkına varır, bu sorunların kaynağının bir parçası olduğunu fark edersen, çatışma ve bulanıklık ortadan kalkıyor
Neden, dingin olmak istiyorsun?
B.K.: Çünkü kavga her yerde var. En derin kavgalar da insanın içinde oluyor. Bunu sorguluyorum, hem de sürekli sorguluyorum ve niye sorguladığımı da inceliyorum. Belki de bir şeylerin cevabını bulmak ve ters giden şeyleri görmek için. Çünkü aldığın her cevap, kesinlikle seni kendine getiriyor ve daha anlaşılır kılıyor. Çatışmalar son buluyor. Hangi insan, parçalara bölünmüş bir hayatı, yaşamı ister ve bundan beslenir.
Sorgulamak doğamızda mı var?
B.K.: Bir ihtiyaç olmadan, sorgulama içinde olur mu insan? Bilemiyorum. Bunu detaylı incelemek gerekir. Ben, bu ihtiyacı duyuyor ve sorguluyorum. Nedenine gelince, belki de yerini yani kendini bilmek, bunu bilince haddini biliyorsun.
Ne demek bu?
B.K.: Hatırlıyor musun, bir gün sana demiştim, insan kendini, evren bütünlüğünde görebilse, her şey çok daha kolay olur. İşte, bunu görünce, yerini biliyorsun, yerini bilince de, haddini biliyorsun.
İnsan, kendini nasıl bilir, bunun bir tekniği var mıdır?
B.K.: İnsanın kendini bilip, anlayabileceği yer, yaşam ve ilişkilerdir. Bunun en esaslı uygulaması ise görmektir. Ama bu zihin yapısıyla, insanın kendini görmeyeceği de nettir. Bilmek, görmektir. Olduğu gibi görmek. Araya hiçbir şey koymadan, eklemeden, kınamadan, yargılamadan, olduğu gibi görmek ve bu, kendini bilmektir. Bu, kocaman evrende, hakikaten kendi yerimi bilmek istiyorum. Neyim, bir şeyin parçası mıyım, dışında mıyım, içinde miyim? Sorgulamadan, bilmek ve tanımak mümkün olmuyor?
Sorgulamak nedir?
B.K.: Kendini tanımanın, bilmenin alanı, gerçek inceleme okulu. Niye kendimi anlamaya çalışıyorum? Anlama, insanı daha dingin, huzurlu kılıyor. Taşlar, yerli yerine oturuyor. Bir şeyler yerine oturmuyorsa, o, insanda huzursuzluk yaratır. Yaptığın şeyin içeriğini görmediğin anda, huzursuz olursun. Kendinle çatışmaya başlarsın. Gerçekten, sorgulamanın anlamı, benim için, kendimi anlamaktır. Kendini anladığın zaman, hakikaten, ilişki, paylaşım ve dünyayı da anlıyorsun. Ne güzel söylemiştin ‘ben dünyayıyım’ diye. Yaşadığımız dünyada, bir sıkıntı, problem varsa, kendine dönme ihtiyacı, zaruri bir hal alır. Problem olmamış olsa, sorgulamak gibi bir ihtiyaç da olmaz. Bu nedenle sorgulamak, temel bir ihtiyaç. Bizim, kendimiz olmaktan çıkmamız gibi bir problem alanı var. İnsanlar, kendilerini, evrenin üstünde........
© Tigris Haber
