Fellesskapets midler må brukes til beste for publikum
Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Kloke mediepolitikere har gjort Norge til verdens mest pressefrie land.
I Norge beslutter Stortinget de overordnede rammene både for mediepolitikken generelt og for NRKs virksomhet spesielt. God mediepolitikk og prinsippet om armlengdes avstand har medført at Norge åtte år på rad er kåret til verdens mest pressefrie land.
Demokratiske spilleregler
Pressefrihet er en forutsetning for et levende og sunt demokrati. I andre demokratiske land er bruken av redaktørstyrte medier blitt polarisert. Sosiale medier spiller en stadig viktigere rolle i det politiske ordskiftet. Sentrale aktører foretrekker å gå utenom de redaktørstyrte mediene for å kommunisere med velgerne.
I NRK ser vi det som en hovedoppgave å være et samlingspunkt, å være nettopp den arenaen der den politiske debatten foregår. Derfor setter vi aktuelle temaer på dagsorden hver uke, gjennom en rekke debattprogrammer. Publikum får dette innholdet både på radio og TV. Og de finner det selvfølgelig både kringkastet og i appene våre.
De sosiale medieplattformene styres av aktører som ikke er underlagt demokratiske spilleregler. De har heller ikke redaktører som står til ansvar for innhold og prioriteringer i offentligheten. Elon Musk bruker X til å fremme sin egen politiske agenda. Nylig kunngjorde Facebook-eier Mark Zuckerberg at det er slutt på samarbeidet med uavhengige faktasjekkere. Verken Musk eller Zuckerberg stiller til debatt i Dagsnytt18.
Ingen sammenheng
Vi i NRK ønsker ikke denne utviklingen. Et av kjennetegnene ved Norge er at publikum har stor grad av tillit til redaktørstyrte medier, og bruker disse til å orientere seg i verden. Klok mediepolitikk har sørget for at vi har et mangfold av kommersielle medier, i tillegg til NRK som er et fellesgode finansiert over statsbudsjettet. God mediepolitikk er god demokratipolitikk.
Det hevdes fra tid til annen at en sterk, offentlig finansiert kringkaster vil svekke eksistensgrunnlaget for kommersielle medier. NRKs oppdrag og rammevilkår vurderes hvert fjerde år. I den sammenheng vurderes også hvordan NRK påvirker det kommersielle mediemarkedet. Så langt indikerer ikke undersøkelsene noen slik sammenheng. Tilsvarende undersøkelser i andre land peker i samme retning.
Her i Norge har NRK fått et selvstendig ansvar for å bidra til mediemangfoldet, noe vi tar på stort alvor. Resten av NRKs oppdrag står fast: NRK skal oppfylle demokratiske, sosiale og kulturelle behov i samfunnet. Vi skal styrke demokratiet, fremme norsk og samisk språk og kultur, og samle alle som bor i Norge. Oppdraget forblir det samme, men NRK må likevel endre seg når medievanene endrer seg.
Bare begynnelsen
Denne uken presenterte vi strategien for 2025 for alle ansatte i NRK. Et hovedbudskap er at NRK fortsatt skal skape innhold som gir store fellesopplevelser og samler oss nordmenn, også når publikum ikke lenger ser innholdet vårt samtidig.
Med smarttelefoner og........
© Tidens Krav
