Politik kamera tarihinden iki yergi…
“Politik kamera”nın, başarılı bir şekilde sahneye yansıttığı türünün yergi/dram olduğu iki politik eserde, kitle iletişim araçlarının yaygınlaşmaya başladığı özellikle televizyon gücünün, kitlelerdeki bilgi-bilinç boşluğunun içinden iki kahraman icat etmesini bu iki eser anlatır.
Bu eserlerden ilki Jerzy Kosinski’nin 1970yılında yayınladığı “Being There” romanını konu alır. Hal Ashby’nin yönetmenliğinde sinemaya 1979 tarihinde aktarılan bu aynı adlı eser, kaynağını bu kitaptan alır. Bu eser ülkemizde “Merhaba Dünya” olarak bilinir.
İkincisi ise yine Amerikan toplumunda geçen bir olayı konu alan Budd Schulberg’in 1953 tarihli “Arkansas Gezgininiz” (Your Arkansas Traveler) adlı öyküsüne dayanmaktadır. Bu eser 1957tarihinde Elia Kazan’ın yönetmenliğinde “Kalabalıkta Bir Yüz” (A Face in the Crowd)adıyla sinemaya aktarılmıştır.
İlk eser “Being There”, İngilizcede "Doğru zamanda doğru yerde bulunmak" anlamına gelmekte. Olayımızın kahramanı ise Jerzy Kosinski’nin yaratmış olduğu “Chance” adlı karakter. Peter Sellers bu karakteri olağanüstü bir gerçeklilikle de oynar. Bir malikânenin bekçiliğini yapan ve yaşamı boyunca dış dünya ile iletişim kuramamış zekâ seviyesi düşük ve aynı zamanda bir bakıcının desteği ile yaşamını sürdürebilen dünyayı sadece TV’de gördükleriyle bahçıvanlık üzerinden algılayan ve tanıyan “Chance” malikanenin sahibinin ölümüyle adına talihsizlik mi şans mı denilen bir durumla karşı karşıya kalır.
Viktoryan tarzı giyim ile dış dünyaya açılan Chance’in, politik sınıfla........
© Tele1
