menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bir gezegen, bir gelecek

13 0
23.04.2025

Takvim yaprakları 22 Nisan’da Dünya Günü’nü gösteriyor. 1970 yılında ABD’de bir grup çevre aktivistinin öncülüğünde başlayan bu özel gün, aradan geçen 55 yılın ardından 190’dan fazla ülkede kutlanan küresel bir farkındalık hareketine dönüştü. Ancak “kutlama” kelimesi bu günün anlamını artık tam karşılamıyor. Çünkü doğa, kutlamadan çok bir uyanışa, bir silkinişe ihtiyaç duyuyor.

Dünya Günü, yalnızca çevre dostu mesajların paylaşıldığı bir sosyal medya akımı değil; aynı zamanda küresel bir uyarıdır. İklim krizi, çevre kirliliği, doğal kaynakların tükenişi ve biyolojik çeşitliliğin hızla azalması, gezegenin sınırlarını zorluyor. Bugün dünya yüzeyinin yüzde 70’i sularla kaplı olsa da, bu suyun yalnızca yüzde 3’ü tatlı su. Kutup bölgeleri eriyor, atmosfer ısınıyor ve insan eliyle oluşan plastik kirliliği, doğanın dengesini alt üst ediyor.

Bu yılın teması “Gücümüz, Gezegenimiz” (Planet vs. Plastics). Tema, dünyanın dört bir yanındaki herkesi yenilenebilir enerjinin arkasında birleşmeye ve 2030 yılına kadar küresel temiz elektrik üretimini üç katına çıkarmaya davet ediyor.

Mesaj net: Geleceğin anahtarı bizde. Temiz enerjiye geçişin hızlanması, plastik tüketiminin azaltılması ve karbon ayak izimizin küçültülmesi artık bir seçenek değil, zorunluluk. 2030’a kadar temiz elektrik üretimini üç katına çıkarma hedefi, bu yüzden hayati.

Ama Dünya Günü sadece “büyük hedeflerin” günü değil. Aynı zamanda bireysel farkındalıkların da günü. Birleşmiş Milletler’in hazırladığı “Tembel İnsanlar İçin Dünyayı Kurtarma Rehberi” bunu çok sade bir dille anlatıyor. Gereksiz tüketimi azaltmak, kısa duş almak, elektronik eşyaların fişini çekmek, tek........

© Tele1