Pakistan’ın gölgesinde kalan Türk-Hint ilişkileri
Diğer
14 Temmuz 2025
Dışişleri Bakanlığı’ndaki 40 yıllık görevim sırasında hem Pakistan hem de Hindistan’da görev yapmış bir diplomat olarak, son dönemde Türkiye’nin bu ülkelere ilişkin politikası hakkında ileri sürülen görüşlerle ilgili olarak bir değerlendirmede bulunma gereğini hissettiğimi söylemeliyim.
Pakistan’da bulunduğum 1975-1977 yılları arası Zülfikar Ali Bhutto’nun başbakan olduğu dönemdir. Bu döneme kadarki Türk-Pakistan ilişkileri, Alt Kıta’daki Müslümanlarla Osmanlı Devleti’nin özel yakınlığından başlayan ve daha sonra Bağdat Paktı ve CENTO ile perçinlenen bir ittifaktı. Bu zincire daha sonra ekonomik alanda RCD (Bölgesel Kalkınma için İş birliği) Örgütü de ilave olacaktı.
Aynı dönem içinde Hindistan, Bağlantısızlar Hareketi’nin kurucularından biri olmakla beraber, siyasi ve özellikle ekonomik açıdan Sovyetler Birliği’ne bağlı bir politika sürdürmek durumundaydı. Bir taraftan Pakistan’ın ABD ile ittifak ilişkisi içinde olması, diğer taraftan 1962 ÇİN-Hint savaşı Hindistan’ı böyle bir politika yürütmek zorunda bırakıyordu.
Bu denklem içinde Türkiye açısından Pakistan’ın o dönemdeki önemi aşikardır. Pakistan’la bir ittifak ilişkisi mevcuttur. Ayrıca iki ülkenin silahlı kuvvetlerinin siyasete müdahil olmaları, zaman zaman yönetimi ele geçirmeleri birbirlerini anlayışla karşıladıkları olaylardır.
Bu vesileyle bir anımdan bahsetmek isterim. 1977 yılında İslamabad’da Maslahatgüzar iken, doğrudan Pakistan askeri makamlarından aldığımız bir notada, Türk Silahlı........
© T24
