Aile yılında aile dostu kıdem tazminatı
Diğer
23 Nisan 2025
İş mevzuatına göre iş akdinin askerlik sebebiyle, emeklilik sebebiyle, hatta kadın işçiler bakımından evlilik sebebiyle feshi halinde işçiye kıdem tazminatı ödenmek zorunda. Fakat annelik sebebiyle iş akdini fesheden işçilere böyle bir hak tanınmamaktadır. Başka bir anlatımla kadın işçi bakımından evliliği işten ayrılmak için haklı sebep olarak kabul eden İş Kanunu, anneliği işten ayrılmak için haklı sebep olarak kabul etmemekte[1]. Çocuğun engelli ya da hasta doğması bile haklı fesih sebebi olarak kabul edilmemiş Kanunda. Kadına evlilikten çok daha ağır sorumluluklar yükleyen annelik, fesih için haklı sebep sayılamaz mı?
Ülkemizdeki anneyi koruyucu düzenlemelere bakıldığında neredeyse tamamının kadın işçinin belli bir süre sonra en son çalıştığı işyerine geri dönme olasılığını esas aldığı görülüyor. Oysa bebeğin anneye olan ihtiyaç süresi bu düzenlemelerin anneye ve bebeğe tanıdığı zamanı katbekat aşıyor. Ya bu süreçte anne, işe geri dönmek istemezse, ya dönemezse veya henüz zamanı değilse? Sayılan durumlarda işten kendisi ayrıldığı için kıdem tazminatı hakkını kaybedecek olması, ”insan yetiştirme görevini” üstlenen kadınlara yapılmış ekonomik bir haksızlık değil mi? Daha önemlisi kıdem tazminatını kaybetmemek adına işe geri dönmeyi tercih ettiğinde bu kadınların bebeklerine yapılmış bir haksızlık değil mi? Düşünün, 10 yıl aynı işyerinde çalışmış bir kadın, iki yıl arayla iki çocuk sahibi oluyor. İki çocukla çalışma hayatını sürdürmektense dört yada beş yıl kadar çalışmaya ara vermek istiyor. Bu sebeple işten ayrıldığında 10 aylık brüt-giyinik ücret tutarındaki kıdem tazminatını kaybedeceğini biliyor. Bu işçinin brüt 60.00 TL ücret aldığını varsaydığımızda hak ettiği 600.000 TL tutarındaki kıdem tazminatı huzurla gözden çıkartabileceği bir tazminat değil. Görüldüğü üzere Kanun, anne olan işçiyi, çocukla kıdem tazminatı arasında adeta tercih yapmaya ya kıdem tazminatını ya çocuğun ihtiyaçlarını gözden çıkarmaya sürüklüyor.
Annelerin çalışması düşünüldüğünden çok daha fazla sayıda faktörün etkisi altında. Çocuğun ve annenin sağlık durumu, çocuk sayısı, medeni hali, evliyse eşinin kendisine destek düzeyi, büyük anne bakımı gibi desteklerden yoksunluk, kadının işyerinde maruz kalacağı stresin ve yaşayacağı yorgunluğun seviyesi, bebek bakımının yarattığı uykusuzluk süresi, bebek hastaysa hastalığının yarattığı moral bozukluğu, bakıcı ve kreş maliyetleri, işçinin günlük çalışma süresi, iş ve ev arasındaki mesafe gibi çeşidi ve sayısı arttırılabilecek çalışma sürecini etkileyen o kadar faktör var ki, çalışan annenin iş ve annelik arasında denge sağlaması gerçekten zor olabilir. Kadın işçi, bu nedenle çalışmaya........
© T24
