RTÜK, yasak ve rating ilişkisi
Diğer
30 Mart 2025
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 1994’te kurulmuştur. Kurul üyeleri, Meclis'te temsil edilen partilerin sandalye sayılarına göre seçilir. Uzun yıllardır, AK Parti ve MHP ittifakının adayları dokuz kişilik yönetim kurulu üyeliğinin en az beşini alabilmektedir. Bu durumda da muhalefeti temsil eden üyelerin, kurulun karar alma süreçlerinde etkili olabilme şansları kalmamaktadır.
RTÜK kendisini yargının yerine koyarak ceza veriyor:
Birinci parti konumundaki bir yasal partinin mitingleri, dünyanın her yerinde haber değeri taşır ve canlı yayınlanır. Geçmişte Cumhurbaşkanı’nın önemli konularda yaptığı açıklamaları bütün kanalların aynı anda yayınlarını kesip canlı yayına girmeleri ne kadar yasal ve doğru idiyse, günümüzde de CHP’nin yaptığı mitinglerin canlı yayınlanması o kadar yasal ve doğrudur.
Yayın kuruluşları, bu tür canlı yayınlarda konuşmacıların yaptığı açıklamalardan sorumlu tutulamazlar. Şayet yapılan açıklamalarda hukuka aykırı bir durum varsa, bunu savcılar saptar ve yargıya intikal ettirir. Açıklamalarda suç olup olmadığına ise RTÜK değil, yargı karar verir. Ceza da suçluya verilir, yayınlayana değil.
Bu soruyu cevaplamadan önce, size Türkiye’deki ölçüm sistemini anlatmak istiyorum:
Türkiye’deki ilk elektronik TV izleme ölçümlemeleri 1989 yılında AGB Anadolu şirketi tarafından başlatılmıştır. Bu şirketin kurucu ortağıyım ve uzun yıllar Genel Müdürlüğünü yaptım. Dolayısıyla işleyişi çok iyi biliyorum.
Şirketin ilk yıllarında yapılan ölçümlemeler TV kanalları arasında tartışma yaratınca, TV yayıncıları, reklam veren firmalar ve reklam ajansları bir araya gelerek TİAK adlı bir komite oluşturdular. Bu komite daha sonra bir şirkete dönüştürülerek, üretilen tüm verilerin sahibi oldu.
Ölçümleri yapan AGB Anadolu şirketi daha sonra Nielsen şirketine satıldı. Nielsen şirketi ise yakın tarihimizde TİAK’ın açtığı ihaleyi kaybedince, bu ölçümler Kantar Media şirketi tarafından yapılmaya........
© T24
