menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yabancı Topraklarda | Kuşat kuşatıldığın yeri; her şeyini kaybetmiş olan artık özgürdür

7 0
22.04.2025

Diğer

22 Nisan 2025

Filistin asıllı Danimarkalı yönetmen Mahdi Fleifel’in Yabancı Topraklarda (To a Land Unknown) filmi, yerinden yurdundan edilmiş iki Filistinli mültecinin sürgün, aidiyetsizlik ve umut arayışı üzerine.

Yönetmenin ilk uzun metrajlı kurmaca filminin çerçevesini göçün arada kalma hali oluşturu, yersiz yurtsuzlukla sınanan insanın varoluşu üzerine bir deneyim sunar.

Filistinli-Amerikalı düşünür ve yazar Edward Said’in "Filistinlilerin kaderi, başladıkları yerde değil, beklenmedik ve çok uzak bir yerde son bulmaktır" sözleri filmin ana hatlarını çizer.

Almanya’da bir restoran açma hayaliyle Lübnan'daki mülteci kampından kaçan Chatila (Mahmood Bakri) ve Kuzeni Reda (Aram Sabbah) Atina'da mahsur kalır.

Kuzenler, hayallerini gerçekleştirebilmek için kaçış planları yaparken doğru ve yanlışın grileşen alanında, suçun sınırlarında gidip gelirler.

Barınma ve beslenme gibi en temel ihtiyaçları bile karşılanmayan mültecilerin durumu, şehre tek başına gelen Filistinli çocuk Malik üzerinden çarpıcı biçimde anlatılır.

2012 yapımı Bizim Olmayan Bir Dünya belgeseli ile tanınan Fleifel, bu filminde Avrupa'nın medeniyet imgelerini tersyüz edip Avrupa göçmen politikalarının iç yüzünü gözler önüne serer.

Fleifel göçmen portreleri çizdiği bu politik dram filminde şiir ve romana başvurur. Filistinli şair Mahmud Derviş’e saygı duruşunda bulunur. John Steinbeck'in romanındaki trajik dostluktan ilham alır.

Chatila ve Reda, Fareler ve İnsanlar’ın kahramanlarına benzer: Biri daha iradeli, daha organize; diğeri ise daha duygusal, korunmaya muhtaç bir karakterdir. Her iki hikâye de birlikte kurtulma hayaliyle yola çıkan ama trajik çıkmazlara sürüklenmiş karakterler barındırır.

Fakat Reda ile özdeşleştirilen Lennie’nin saflığı daha çok zekâsı ile ilişkilidir. Reda, bu dünyanın acımasızlığına karşı korunaksız kırılgan bir karakter çizer.

Filmin şiirle kurduğu bağ, anlam katmanını derinleştirir. Göçmenliğin sadece fiziksel değil ruhsal halinde Derviş'in şiirine gönderme de vardır:........

© T24