menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Isparta’daki uçak kazasından Kartalkaya’ya zırvalar, gerçekler ve dört kadın: “Yanıyoruz, neredesiniz?

74 31
25.01.2025

Diğer

25 Ocak 2025

İktidarı ve muhalefetiyle, el birliğiyle vasatlığa mahkûm edilen bir toplumun geldiği durumu anlamak için neyi nasıl karşıladığına bakmak yeterli…

78 insan, olabilecek en kötü biçimde, başkalarının suçları nedeniyle ölmüş, etkileşimciler hemen işe koyulmuş…

Yüzbinlerce, yüzbinlerce kişi yazdıklarını beğenmiş, yanıt vermiş, ciddi ciddi yorumlamış saçmalıkları…

Trump’ın attığı adımların Türkiye’ye etkisi gizlenmek isteniyor, yangın bundan çıkartıldı…”

“Yangının çıkartılma nedenini biliyorum, bunu Ümit Özdağ’ın tutuklanmasından ayrı düşünmemek lazım…”

“Karanlık odaklar iş başında…”

Sadece onlar değil elbette… Bir de “iktidara tek söz söylenmesin” korosu var…

Neyin ne olduklarını gayet iyi bilmelerine rağmen manipülasyon yapan, kendileri yetenekleriyle bir yerlere gelmiş gibi torpilli atamaları eleştiren, iktidarın aparatı haline gelmiş medyadaki ballı koltukları kaybetmemek için yalan söyleyen onlarca insan. Koca koca insanlar…

* * *

Bir küçük tarih yolculuğuna çıkalım. Bir hafıza yolculuğuna…

Gerçeği, ihmalleri, günahları gizlemek için ısrarla ortaya atılan ve sonrasında bir vasatlık resmine dönüşen, “Bor madenleri nedeniyle öldürüldüler” garipliğini bir tarafa bırakalım.

Ve Isparta’da 2007’de düşen, 57 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasını anımsayalım.

2007’de düşen bir uçakla ilgili dava kaç yıl sürebilir?

Bilirkişi inceler, raporunu verir, sorumlular saptanır ve yargılama bitirilir değil mi, çok zor görünmüyor.

Tam 17 yıl… Herkes gizem, mafya, ajanlık, derin devlet şu bu arıyor ama adalet arayan insanlar diğer tarafta sorumluların ceza alması için tam 17 yıldır uğraşıyor. Bir ömür…

* * *

Isparta’da düşen uçakta pırıl pırıl bilim insanlarının da aralarında olduğu 57 kişi, uçan metal haline gelmiş, 33 kez uyarı yapılmasına rağmen bazı sistemleri onarılmamış, uçuş bakımları yapılmamış, kusurları, hataları bilinmesine rağmen para uğruna uçurulmuş uçak nedeniyle hayatlarını kaybetti.

Hayatını kaybedenler arasında, "Türk Hızlandırıcı Merkezi" projesinin Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nde düzenlenen 4. çalıştayına katılmak üzere yola çıkan proje üyesi Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Engin Arık, Doğuş Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenel Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ile araştırma görevlileri Mustafa Fidan, Özgen Berkol Doğan ve yüksek lisans öğrencisi Engin Abat da bulunuyordu. Komplo teorileri de buradan çıktı, gerçeğin üzeri bütünüyle örtülmek istendi.

* * *

Uçak, 2020’de iflası açıklanan Atlas Jet Havacılık A.Ş. tarafından Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı A.Ş.’den kiralanmıştı. Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarındaki Türbetepe mevkiinde düştü.

Düşmeden hemen önce, gece 01.21’de Isparta Kule ile iletişim kurulan uçaktan bir daha haber alınamadı. Enkazdan sinyal de gelmiyordu. Enkaza ancak sabah saatlerinde ulaşıldı.

Kazadan hemen sonra uçağın kira sözleşmesinin aslında bitmiş olduğu, günlük kiralama gibi gösterilerek uçurulduğu anlaşıldı.

Keçiborlu Savcılığı, kazadan sonra soruşturma........

© T24