Gültan Kışanak: Kürtlerdeki kandırılma korkusu ile Türklerdeki bölünme korkusunu konuşmalıyız
Diğer
11 Şubat 2025
Barış meselesini dert edinen, konuşulur kılan sol ve sağ kesimin düzenlediği toplantıları kaçırmadan takip etmeye çalışıyorum. Zira derin dondurucuya konan bir meseleyi oradan çıkaran iradenin ne yapmak istediğini, tarihi köklere sahip Kürt meselesine farklı çevrelerin yaklaşımını anlamak önemli.
12 Eylül’de Diyarbakır Cezaevi işkencelerini yaşamış, Kürt siyasetinde eş başkanlık, belediye eş başkanlığı, milletvekilliği yapmış, Çözüm Süreci’nin sonlandığı dönemde cezaevini yeniden görmüş Gültan Kışanak’ın dediği gibi, “Bu yeni süreç aslında geçmişte alışkın olduğumuz süreçlerden çok farklı olarak gelişecek gibi…”
Kışanak bu cümleyi, Halkların Demokratik Kongresi’nin düzenlediği “Halkların Eşit ve Özgür Yaşamı Yolunda, Çözüm Barışta” başlıklı konferanstaki sunumunda kurdu. Tarafların sürece ilişkin tanımlarının farklı olduğu (Terörsüz Türkiye, Kürt-Türk İttifakı vs) bir duruma ilişkin gerçekçi tarif Kışanak’tan geldi.
Farklı olanı mümkün kılan ne? 7 Ekim Hamas’ın İsrail’e saldırılarının ardından gelen gelişmeler mi? Türkiye’nin paradigması gerçekten değişti mi? Abdullah Öcalan’ın Kenya’dan Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümü olan 15 Şubat’ta ya da tarihsel kod taşımasın, hafıza çağırmasın diye birkaç gün sonrasında yapması beklenen açıklamada bir perspektif mi yoksa bir direktif mi çıkacak? İlk seçenek beklentisi daha yüksek…
Öcalan’ın “Sayın Bahçeli’nin ve Sayın Erdoğan’ın güç verdiği yeni paradigmaya, ben de pozitif anlamda gerekli katkıyı sunacak ehil ve kararlılığa sahibim” yorumundaki yeni paradigma, olası çözüm ya da barış sürecini nasıl belirleyecek? Bahçeli ve Erdoğan’ın güç verdiği yeni paradigmanın sahibi devletse Gültan Kışanak’ın geçmiş süreçlere referansla sorduğu “Çatışan taraflar, devlet, iktidar neden hakiki kalıcı bir barış için ciddi bir müzakere sürecini başlatamıyor ya da başarıya ulaştıramıyor?” sorusu pekâlâ şimdi de sorulabilir. Zira bir eşit vatandaşlık sorunu olan Kürt meselesinin bir veçhesi de temsiliyetlerin eşitliğini mümkün kılacak bir demokrasi sorunu.
Kışanak bu bağlamda DEM’den daha net bir tanım kullandı Kürt meselesinin ne olduğu konusunda:
“Kürt sorunu; kimliğini kabul etmeme, eşit olmayı kabul........© T24
