Satsing på kvinnehelse gagner alle som har en mor
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Siden dette er noe politikere og arbeidsgivere er veldig opptatt av: hva sier dere hvis jeg gir dere oppskriften på å redusere sykefraværet med 3,2 prosent? Ifølge sykefraværsstatistikken til Statistisk sentralbyrå (06.03.2025: Sykefravær – SSB) hadde kvinner 3,2 prosent høyere sykefravær enn menn. Jeg har lyst til å se på hva som kan være bidragsfaktorer til denne forskjellen, og tillater meg å spekulere i om det kan skyldes vårt kjønnsdelte helsevesen.
I «NOU 2023: 5 Den store forskjellen» (NOU 2023: 5) kan vi lese at sykdommer og lidelser som kun, eller i stor grad, rammer kvinner har lav status hos helsepersonell. Dette fører til at kvinner blir møtt med fordommer, blir påført skam, og får begrensede behandlingstilbud. Videre har vi et etterslep i forskning – som igjen gjør at vi vet lite om årsakene til og behandling av relativt vanlige kvinnesykdommer som vulvodyni, endometriose, bekkenløsning og lipødem.
Sykdommen lipødem er det kun ett sykehus i hele Norge som behandler med kirurgi. Kvinner må ofte gjennom unødvendig mange konsultasjoner uten at det blir satt i gang behandling – ofte kan det ta flere år å få stilt en diagnose. Som en følge av manglende kunnskap og lav status, må kvinner ofte kjempe for å få den hjelpen de trenger i helsevesenet.
For abonnenter.Bildeserie
Kvinnedagen i Tønsberg: – Folk må kutte ut å tro at vi er likestilte her hjemme
Må vente lenger
Vi har faktisk kunnskap om en del symptomer og sammenhenger ved vanlige sykdommer, men dette formidles ikke – av ulike årsaker – til befolkningen, slik at kvinner ofte går lenger enn menn med f.eks. slag før de får hjelp, eller ikke får nødvendig medisinsk hjelp for å motvirke hjerte- og karsykdommer som følge av svangerskapsdiabetes.
Vi vet at kvinner lever lenger med........
© Tønsbergs Blad
