menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Verdensdagen for flyktninger

7 0
21.06.2025

Debattinnlegg

Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Noen av flyktningene var ettersøkt av det tyranniske tyske styret som hadde okkupert Norge. Diktaturet slo hardt ned på all opposisjon. Jøder flyktet, og offiserer, studenter, folk som ville unngå tysk arbeidstjeneste og folk som manglet mat flyktet også (kilde: Store norske leksikon).

Det var forbundet med svært stor risiko å forsøke å flykte, men å bli i landet var for mange enda farligere.

Norske flyktninger var ikke alltid behagelige mennesker. Mange av dem var slitne, urolige, oppfarende og klarte kanskje ikke alltid å være sympatiske etter redsler og traumer de var påført.

Lykkejegere?

I dag kommer to tredjedeler av verdens flyktninger fra ti land: Afghanistan, Colombia, DR Kongo, Jemen, Palestina, Somalia, Sudan, Syria, Ukraina og Venezuela (kilde: FN-sambandet).

Noen ser på flyktninger fra disse landene som «lykkejegere». I likhet med norske flyktninger under 2. verdenskrig er de ulike mennesker med ulike motivasjoner, men felles for dem alle er at de ikke flykter for moro skyld. Mange av dem er på flukt i årevis, og under svært stor fare. De er klar over faren når de forlater hjemlandet, men det er enda farligere å bli værende.

På verdens flyktningdag må vi........

© Tønsbergs Blad