Sağlıkta eylemli günlere giriliyor
Kamuoyu yoklamalarında halkın en çok şikayetçi olduğu konular sorulduğunda ekonomi ilk sırada, adalet ikinci sırada geliyor. Bunu, eğitim ve sağlık sorunları izliyor. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, özel hastanelerle ilgili yönetmeliği yürürlüğe koydu. Bakandan iyi bir haber var: “79 branştan 67’sine ilk 24 saat içinde randevu verilebiliyor. Türkiye genelinde randevu bekleme oranı 6 ay öncesine göre yüzde 30 azaldı.” Bunun doğruluğunu da uygulamada göreceğiz.
14 Mart Tıp Bayramı’na doktor ve sağlık personeli sorunlu olarak giriyor. “Giderlerse gitsinler” sözlerinin ardından, binlerce doktor yurtdışına gitti. Yurtdışında çalışan mühendis oğlunu ziyaretten dönen baba, uçakta yan koltukta oturan yolcuyla sohbet ederken acı bir gerçeği dile getirdi. “Oğlumun okuduğu bölümden mezun olan 32 mühendisten 28’i şimdi Hollanda’da çalışıyor. İnanın bu duruma üzülüyoruz ama yapacak da bir şey yok” dedi. Benzer durum doktorlar için de geçerli.
NEDEN SADECE ÖZEL HASTANE?
Özel hastanelerle ilgili yönetmelikte önemli değişiklikler yapıldığını bu köşede duyurmuş, özel hastane yöneticilerinin de, yönetmelikle ilgili görüşüne yer vereceğimi belirtmiştim. İşte, karşı görüş:
1 - Yönetmelik ile yapılan düzenlemeler vatandaşın hastanelerden aldıkları hizmetlerin hasta yararına düzenlenmesini amaçlıyor. Ancak bu düzenlemelerin sadece özel hastanelere uygulanmasını yanlış buluyoruz. Aynı hükümlerin Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ve devlet üniversiteleri hastanelerinde de uygulanmalı. Bu bağlamda hastanelerin ruhsatlandırma, faaliyet ve denetimleri kamu, özel ayrımı olmaksızın aynı mevzuata tabi olmalı ve uygulanmalı. Bu amaçla kamu, özel ve üniversiteleri kapsayan Hastaneler Kanunu’nun bir an önce ülkemizde........© Sözcü
