Mahkumların infaz düzenlemesinde CHP’nin dediğine gelindi
Pandemi döneminde, 31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işlemiş, yargılaması tamamlanmış olanlar salıverilmişlerdi. Şimdi, aynı tarihten önce suç işlemiş ama pandemi izninden yararlanamayanlar için de aynı düzenleme yapılması gündemde. Bunun altında biraz da cezaevlerindeki doluluğu azaltmak yatıyor.
“COVİD 19 ya da Pandemi izni’ olarak bilinen, 5 yılın altında ceza alan mahkumların tahliyesine imkân sağlanması amaçlanıyor. Bunun böyle olması gerektiğini, CHP Parlamento grubu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşımıştı. Başvuru gerekçesi, bu düzenlemenin Anayasa’nın 2. ve 10. maddelerine yani hukuk devleti ilkesine, kanun önünde eşitlik prensibine aykırılık iddiasıydı.
EŞİTSİZLİK KALDIRILACAK
Yalnızca COVİD 19 iznine ayrılanlara tanınan bu ayrıcalığın, eşitsizlik yarattığı, pandemi izninden “yararlananlar” ve yararlanmayanlar olarak ikili bir ayrım yapılmasının hakkaniyetli olmadığı ifade edilmişti. “Suç tarihi” yerine, cezanın kesinleşme tarihinin esas alınması nedeniyle büyük bir haksızlık ve eşitsizlik doğmuştu. Dolayısıyla, 31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işlemiş ama yargılaması devam edenler, “Örtülü af”tan yararlanamamıştı.
Uzun süren yargılamalar, her bir ceza dairesinde farklılık gösteren dosyanın görülme hızı, vatandaşın bu düzenlemeden yararlanamamasına sebep olması aynı durumdaki kişiler arasında net bir biçimde eşitsizlik oluşturdu. Komisyon görüşmelerinde de TBMM Genel Kurulu’nda da CHP’nin bu yöndeki itirazları iktidar tarafından dikkate alınmadı. CHP’nin Adalet Komisyonu Üyesi ve Sözcüsü Süleyman Bülbül, “Yine bizim dediğimiz noktaya gelindi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bu yönde bir düzenlemenin gündemlerinde olduğunu açıkladı. Geç gelen adalet, adalet midir?” diye sordu.
ADI “İNFAZ DÜZENLEMESİ”
Bakan, yapılmak istenen düzenlemenin “Af mahiyetinde olmadığını” belirtiyor. Bir kısım hükümlünün topluca tahliyesini içeren bir düzenlemenin, Anayasa’da belirtilen 360 milletvekilinin kabul oyunu........
© Sözcü
