Jammer kullanmak, kamera kapattırmak suç mu?
Bölücü terör örgütünün “bombacı timi” var. Örgüt mensuplarına bulundukları kamplarda bomba yapımından kullanımına kadar değişik eğitimler verilir. Eğitilen teröristler daha çok uzaktan kumandalı bombalı eylemler gerçekleştiriyor, özellikle askeri birliklerin geçiş yollarında kendileri açısından en uygun yerlerde uzaktan patlayıcıyı devreye koyuyordu. Bu yüzden çok şehitler verildi. Hepsine Allahtan rahmet diliyorum.
O günlerde görüştüğümüz bazı komutanlar, “Jammer alınmıyor, o yüzden çok kayıp veriyoruz. Oysa jammer olsa, bu patlamalar önlenmiş olacak” diyordu. Madem bu kadar yararlı bir cihazsa, uzaktan kumandalı bombalı eylemleri önleyecekse neden alınmadığını sorduğumda, hep ödeneksizlikten söz ediliyordu. Sonunda bir çözüm bulundu. Askeri birliklerin kantin gelirlerinden, jammer alınmaya ve kullanılmaya başlandı. Uzaktan kumandalı birçok bombalı eylem hazırlığı, jammer kullanımı sayesinde önlendi.
JAMMER KULLANIMI YAYGIN
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gittiği yerlere koruma ekibinin valiz içinde jammer götürmesi tartışma konusu oldu. Jammer, ortam dinlemesine karşı kullanılırken, bombalı suikast girişimlerini önlemeye dönük olarak da kullanıldığını hatırlatalım. Belli bir ses frekansını devamlı geniş bantta yayınlanması, oradaki cihazların yayın yapmasını zorlaştırır.
Jammer, basit bir bombayı belli mesafeden patlatır, böylece insanlara zarar vermesi önlenmiş olur. Bunun yanı sıra belli bir kod gönderildiğinde cihaz, patlamayı engeller. Kırsalda, geçiş güzergahlarında jammer patlamalara karşı önlem amaçlı olarak kullanılırken, günümüzde ise daha çok dinlemeleri engellemeye karşı devrede oluyor. Bulunulan ortamda “böcek” adı verilen dinleme aygıtı varsa, jammer’ın yaydığı ses, dinlemeleri de engelliyor.
Günümüzde bazı özel şirketlerin kritik görevdeki yetkilileri küçük çaplı jammer cihazı kullanıyor. Bunlar daha çok........
© Sözcü
