AKP, “sözde soykırım” iddiasına niçin sessiz kaldı?
TBMM’de Ermenilere karşı sözde “soykırım” uygulandığı iddiaları TBMM’de ara ara gündeme geliyor. Böyle bir iddia TBMM’de konuşulduğunda o sözler TBMM Genel Kurulu tutanaklarından çıkarıldığı gibi, milletvekiline üç birleşim oturuma katılmama cezası verildiğine tanık olunmuştu.
Benzer sözler geçen hafta TBMM Genel Kurulu’nda DEM Parti Milletvekili George Aslan tarafından gündeme getirildi. Milletvekilinin sözlerinin tutanaktan çıkarılmasına İYİ Parti dışında itiraz eden olmadı. İYİ Parti, bu konuda TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a ve DEM Parti dışındaki diğer partilerin gruplarına konuyu götürecek. Başkan “uygun” bulursa, George Aslan’ın “soykırım”, “katil” sözlerinin tutanaktan çıkarılması oylanacak.
POLİTİKA MI DEĞİŞTİ?
AKP ve MHP’nin geçmişte söylenen benzer sözlere tepkileri sert olmuştu. Şimdi sessiz kalmalarının DEM Parti’den Anayasa değişikliği sırasında destek alınmasına bağlanıyor. Gazi Meclis’te “Sözde Ermeni soykırımından bahsedip, diasporanın sözcülüğünü yapmak” yaptırım sebebiydi. 13 Ocak 2017 tarihinde TBMM’nin 57’nci birleşiminin altıncı oturumunda dönemin HDP’li Milletvekili Garo Paylan’ın sözlerine gösterilen tepki ve uygulanacak yaptırım ele alındı.
Sekiz yıl önce, Paylan’ın sözlerinin tutanaktan çıkarılması ve yaptırım uygulanmasında HDP dışındaki tüm partiler birleşmişti. Sekiz yıl sonra benzer konuşma yapan DEM’li milletvekilinin sözlerinin tutanaktan çıkarılmaması için sadece İYİ Parti’nin harekete geçtiğini öğreniyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin “sözde soykırım” iddiasıyla ilgili politikası mı değişti? Yoksa, her siyasi partinin DEM Parti’den beklentileri olacağı için mi sessiz kalınıyor?
Sekiz yıl önce uygulanan yaptırım benzer açıklamalara rağmen neden uygulanmadı? Garo Paylan’ın sözleri karşısında AKP ve MHP’nin o gün ne........© Sözcü
