menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Saraçhane’nin Saraçları!

153 5
26.03.2025

Tarihçilerin yazdığına göre, Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u aldıktan sonra; bizzat kendisi planlayarak, kuralları kendisi koyarak ilk kurduğu birleştirici semt, Saraçhane olmuştu. Saraçhane parçaları birleştirmek, birbirine eklemek, dikmek, yapıştırmak için kurulmuştu.

★★★

Fatih, İstanbul’u fethedince Yenişehir’den gelenler Yenimahalle’yi, Aksaray’dan gelenler Aksaray’ı, Balat’dan (eski Miletos) gelenler Balat’ı, Manisa’dan gelenler Macuncu Mahallesi’ni, Bursa’dan gelenler Eyüp’ü, Samsunlular ve Sinoplular Tophane’yi, Gelibolulular Kasımpaşa’yı iskan edip, tamir edip yerleşmişlerdi. Fatih döneminde 1467 yılında Saraçhane toplanma, birleşme, hep birlikte üretme merkezi oldu. Anadolu insanları İstanbul’da ilk kez Saraçhane’de kenetlendi.

★★★

Her mahallenin saracı, Saraçlar Çarşısı’nı çevreleyerek yan yana yapılmış dükkanlarda saraçlık yapmaya ve eğer, at takımı, kamçı, meşin deri üzerine sırma ve ipekle işlemeli eşya üretmeye başlamıştı. O dönem Saraçhane; Bizans’tan (Doğu Roma) kalma yapısıyla su kaynaklarının toplanıp, aktarıldığı merkezdi. Muhtemelen bugünkü alan ile Belediye binasının olduğu yer ise büyük bir havuzdu. Bu havuzun suyunu saraçlar ile debbağlar, öküz ve inek ham derilerine tav vermek yani gereken nemi sağlamak için kullanırlardı. Saraçhane Çarşısı’nın 5 kapısı vardı. Her sabah ustalar, kalfalar, çıraklar 5 kapının önünde toplanır Veysel Karani’ye,........

© Sözcü