menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İsrail-İran savaşında hahamlar cephesi

17 1
14.06.2025

13 Haziran Cuma günü İsrail, İran’ın nükleer programının kritiktesislerini hedef alan kapsamlı bir askeri harekât başlattı. Operasyon kapsamında nükleer tesisler, füze üsleri ve DevrimMuhafızları’na ait stratejik altyapılar yoğun şekilde vurulurken, İranlı üst düzey pek çok komutanın da etkisiz hale getirildiğibildirildi.

Aynı günün akşamında İran’ın misilleme olarak İsrail’e yüzlercebalistik füze fırlatamasının ardından bölgedeki tansiyon dahada yükseldi. Bu karşılıklı saldırılar, uluslararası toplumdabüyük endişe uyandırırken, Orta Doğu’da yeni bir çatışmadöneminin başlangıcı olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlar, gelişmelerin bölgesel güç dengelerini derindenetkileyebileceğini belirtirken, acil diplomatik müdahaleçağrıları da artıyor.

İsrail, İran’a yönelik son operasyonuna “Mivtza ʿAm ke-Lavi” (מבצע עָם כְּלָבִיא) adını verdi. Bu ifadenin tam karşılığı “Aslan Halkın Operasyonu”dur aslında. Ancak operasyonun İngilizce çevirisi, özgün anlamını tam da yansıtmayan bir şekilde “Rising Lion” (Yükselen Aslan Operasyonu) olarak duyuruldu.

Operasyon ismini, Tevrat’ın Sayılar kitabındaki 23:24 pasajında geçen “Hen ʿam ke-lavi…” [הֶן־עָם֙ כְּלָבִ֣יא יָק֔וּם] — “İşte, aslan gibi yükselen bir halk” ifadesinden almakta. Bu ifade, geleneksel Tevrat yorumlarında İsrail halkının gücünü, dirilişini, direnişini ve savaşçı karakterini simgeler. Dolayısıyla operasyon ismi, yalnızca bir tehdit mesajı değil, aynı zamanda güçlü bir dini ve millî kimlik vurgusu da taşımaktadır.

Öte yandan Tevrat’ta Yahudi halkı iki farklı yerde “aslan”abenzetilir. İlk örnek Tekvin kitabının 49:9. pasajında. Burada Hz. Yakub, dördüncü oğlu Yehuda’yı bir aslan yavrusuna benzetir: “Yehuda bir arslan yavrusu gibidir; ey oğlum, sen avdan döndün. O çömeldi, arslan gibi, dişi arslan gibi yattı; kim onu kaldırabilir?” Bu benzetme, geleneksel Tevrat yorumlarında Yehuda’nın liderlik vasfının simgesi olarak kabul edilir. Ormanların kralının aslan olması gibi, kardeşleri arasında Yehuda da öyle kral olacaktır. Gelecekteki savaşlarda onun soyundan gelenler ön safta yer alacak ve düşmanlarına karşı aslanlar gibi savaşacaklardır. Bu bağlamda, günümüzde adını atası Yakub’dan, ideolojisini de dini Yahudilikten alanİsrail Devleti kendisini tüm dünya Yahudilerinin koruyucusu olarak görmektedir. İsrail’in dünyadaki tüm yahudilerleilgilenmesinin ve Yahudi doğan herkesin bir müktesep hak olarak İsrail’in doğal vatandaşı kabul edilmesinin teopolitikarkaplanı budur.

“İsrail’in İran’a yönelik başlattığı operasyon, adını Tevrat’taki Sayılar Kitabı’nın 23. bölümünün 24. pasajından almaktadır.”

İkinci örnek ise Sayılar kitabının 23:24. pasajındadır: “İşte, halk arslan gibi kalkar, erkek arslan gibi doğrulur; ta ki avını yiyip öldürdüklerinin kanını içinceye kadar yatmaz.” Bu pasajda geçen aslan benzetmesi, klasik Tevrat yorumlarına göre İsrail’in düşmanlarına karşı mutlak galibiyetini simgeler. “Avını yemek” düşmanlarını yok etmeyi, “kanını içmek” ise onların mallarını yağmalamayı ve düşmanı tamamen etkisiz hale getirmeyi sembolize eder.

Her iki pasaj da aslında İsrail’in gücünü, kararlılığını ve liderlik iddiasını mecaz yoluyla aslan figürü üzerinden ifade eder.

Savaş nedeniyle İsrail genelinde bir teyakkuz hali mevcut. Askeri yetkililer, sivillere sığınaklardan çıkmamaları yönünde uyarılar yapıyor.

Olağanüstü hal ilanının ardından Yahudilerin “ha-Kotel” olarak isimlendirdikleri “Batı Duvarı”nda da güvenlik önlemleri........

© Serbestiyet