menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Uzak Şehir Mardin

26 15
31.05.2025

Bu sıralarda Mardin-Midyat’ta çekimi yapılan bir dizi hayli revaçta. Diziyi çekici kılan olayın cereyan ettiği tarihi mekanlar ve konusu. “Alabora” diye isimlendirilen konak Midyat’ta. Midyat kadim zamanlarda ağırlıklı olarak Süryanilerin yaşadığı yerdi, Müslümanlar ise hemen yakınında Estel’de yaşarlardı. Zaman içinde Süryanilerin göç etmesi ile modern kent modelinin benimsenmesi ile iki yerleşim alanı birleşti, Estel unutuldu, Midyat öne çıktı.

Midyat, Kızıltepe gibi gelişmekte olan bir ilçe, aslında il olmayı hak ediyor ama Mardin, Batman ve Şırnak arasında ve her üç ile pek uzak olmadığından Mardin’e bağlı bir ilçe konumunda.

Mardin’e bağlı ilçe olması demografik ve mimarinin tabiatına daha uygun zira hala korunmakta olan birkaç mimari yapısı ile Mardin’e benzemekte. Mardin’de harikulade mimari değeri olan yapıların taşları Midyat’tan getirilrmiş. Zekiye teyzemin kocası Cemal amca bir taş ustasıydı en iyi taşların Midyat’ta olduğunu söylüyordu.

Tabii ki tarihi eserler bakımından Mardin çok zengin, Kale’nin arkasında. gözlerden uzak Melik Salih konağı var ki, ne Mardin’in merkezinde ne Midyat’ta eşi benzeri yok. İnşaallah yapımcılar bu güzelim konağa dadanıp da dokusunu bozmaya kalkışmaz.

Birkaç medeniyet ve mimari kültür şehrin farklı yerlerinde kesişmektedirler; Asur, Roma, Pers etkileri varsa da ağırlıklı çizgi Arap-Türk karakterde, Artukoğulları şehrin bugünkü zenginliğinin oluşmasında büyük katkılarda bulunmuş.

Şehrin ilginç karakterine dikkatlice bakıldığında yoksullarla zenginler arasında görünür mesafe gözükmez. Modern kent gecekondularıyla tanınır, 1950’lerden sonra gecekondu yeni bir toplumsal sınıfın teşekkülünde rol oynadı. Benim şehrin doğusunda (Diyarbakır Kapı) doğduğum Emineddin Mahallesi (Mişkeviyye) ile ilk okuldan sonra taşındığımız Savur Kapı (Babu’ssor) arasında harici nazarla belirgin farklar göremezsiniz.

Çoğu insana garip gelebilir ama Mardin ve Kudüs iki kardeş –neredeyse ikiz- şehir gibidirler. Mardin Gençlik Hareketi’nin iki şehrin mukayesesini yaptığı bir video var, gerçekten hayret verici benzerlik söz konusu, ben 2015’te Kudüs’e gittiğimde ben de şaşırtıcı........

© Serbestiyet