Ekonomik boykot nasıl olmalı?
Son günlerde Özgür Özel’in çağrıları ile ekonomik boykot yeniden gündemimize girdi. Saraçhane konuşmalarında iktidara yakın çeşitli markalar ile iktidarın kontrolündeki siyasal ve sosyal gelişmeleri görmezden gelen çeşitli medya kuruluşlarının boykot edilmesi önerildi. Bir de üniversitelerde yaşanan öğrencilerin ders boykotları ve akademisyenlerin bunlara desteği var tabii ki.
Kolektif bir eylem biçimi olan boykot eylemlerinin tarihte birçok kez denenmelerine rağmen başarılı sayılabilecek türlerinin sayılı olduğu görülmektedir. Diğer yandan dünya tarihinde başarıya ulaşmış boykot eylemleri de bilinmektedir. O yüzden boykot eylemleri tartışmasının, “hadi boykot” basitliğinde değil, daha stratejik tartışmalarla yürütülmesinde fayda olduğunu düşünüyorum.
Öncelikle siyasal ve sosyal eylemlerin sürekliliğini sağlayabildiğimiz ölçüde ekonomik eylem biçimlerinden biri olan boykotun başarıya ulaşabileceğini belirtmek isterim. Bir yandan tencere tava çalmaya ve TOMAların önlerinde yaratıcı eylemler yapmaya devam ederken aynı zamanda ekonomik boykot uygulanmalıdır.
Yaşanan siyasal kriz, ekonomik krizin derinleştirilmesi ile iktidarı yerinden edebilir. Ekonomik krizin derinleştirilmesinin en önemli araçlarından biri de üretimi durdurmaktır. Böylece kârın realize edilmesi engellenmiş olur. Eğer “Şalterleri indirme zamanı”nda değilsek gün, tüketimi kısarak üretim bantlarının yavaşlamasını sağlamak olabilir. Satamayan patronların kazanamayacağı ve kâr elde edemeyeceği aşikardır; hal böyle olunca hükümete daha etkili baskı yapabilirler.
Ekonomik boykotu öncelikle “tüketmemek”, ardından “ödememek” ile örgütlemeliyiz.
Önerim, Saraçhane’de söylenenden farklı. Çünkü Saraçhane’de önerilen boykot biçiminin ekonomik boykottan çok siyasal boykota tekabül ettiğini düşünüyorum. Saraçhane’deki hedef net değil, kutuplaştırıcı yanlarından dolayı kolektif katılıma uygun değil.
Başarılı boykot eylemlerine baktığımızda aslında basit kuralların işlerliği olduğunu görüyoruz. Bunlardan en önemlisi topluluk organizasyonu dediğimiz eylemlerin kolektif........© sendika.org
