Hedefimiz Optimum Sağlık – mineral & vitamin & takviye gıdalar
Obezite, kardiyovasküler hastalıklar ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklar en başta hareketsizlik, yetersiz fiziksel egzersiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarından kaynaklanır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, toplumları sağlıklı bir yaşama yönlendirmeyi amaçlayan otoriteler ve beslenme araştırmacıları için bir önceliktir.
Beslenme açısından bakıldığında, sağlıksız yiyecekler yemek, dünyadaki çeşitli kurum ve grupların sürekli çabalarına rağmen büyük bir sosyal sorundur. Bu nedenle beslenme kalitesini iyileştirmek toplumumuzun karşı karşıya olduğu en önemli endişelerden biridir ve bu hedefe ulaşmak için her olasılık göz önünde bulundurulmalıdır. Geçtiğimiz yüzyılda, öncelikle kötü beslenme ve egzersiz alışkanlıklarının bir sonucu olarak kronik diyetle ilişkili hastalıkların yaygınlığında küresel bir artış olmuştur.
Temel besin ögelerinden yoksun veya aşırı tüketilen bir diyet sağlığımız üzerinde etkili olabilir. Evler, iş yerleri, restoranlar ve okullar dahil olmak üzere tüm ortamlarda zaman içinde tüketilen yiyecek ve içeceklere “diyet” denir. Diyet, sıklıkla belirli bir yeme rutini veya beslenme programını ifade eder.
Vücudumuzun optimum işlev ve enerji üretimi için besinlere ihtiyacı vardır. Genellikle, iki ana kategoriye ayrılırlar:
Vitamin ve mineraller gibi mikro besinler, vücudun çeşitli düzenli süreçleri için gereklidir. Ancak bu mikro besinler, vücudumuz bunları üretemediği için yediğimiz yiyeceklerden gelmelidir. Vitaminler ve mineraller, bağışıklık fonksiyonunu desteklemek, metabolizmaya yardımcı olmak, büyüme ve gelişmeyi teşvik etmek, sağlıklı kemik ve dişleri korumak ve hücreleri hasardan korumak için antioksidan görevi görmek gibi vücutta temel roller oynar.
Vitamin ve mineral dengesizlikleri, sağlığı ve bedensel işlevleri korumadaki önemli rolleri nedeniyle vücut üzerinde çeşitli etkilere sahip olabilir. Bunlar şu şekilde özetlenebilir:
- Besin Eksikliği; temel vitamin ve minerallerin eksikliği, iskorbüt (C vitamini eksikliği), raşitizm (D vitamini eksikliği), anemi (demir eksikliği) gibi eksiklikle ilişkili hastalıklara yol açabilir.
- Bozulmuş Bağışıklık Fonksiyonu; C vitamini, D vitamini ve Çinko gibi belirli vitamin ve mineraller, bağışıklık fonksiyonunu desteklemede önemli roller oynar. Bu besinlerdeki eksiklikler bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve bireyleri enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir.
- Zayıf Kemik Sağlığı; Kalsiyum, D vitamini ve K vitamini kemik sağlığını korumak için gereklidir. Bu besinlerin yetersiz alımı, zayıflamış kemikler ve artan kırık riski ile karakterize osteoporoz veya osteomalazi gibi durumlara yol açabilir. Kemik sağlığı için, menopoz sonrası kadınlar ve yaşlı erkekler düşük dozda kalsiyum ve D vitamini kombinasyonunun faydalı olduğunu görebilirler (Rautiainen ve diğerleri, 2016).
- Yorgunluk ve Halsizlik; B vitaminlerindeki, özellikle B12'deki eksiklikler, bu vitaminler enerji metabolizmasında yer aldığından yorgunluğa, halsizliğe ve enerji seviyelerinin düşmesine yol açabilir,
- Nörolojik Sorunlar; B vitaminleri (B6, B12), D vitamini ve magnezyum gibi mineraller gibi belirli vitaminler, düzgün nörolojik işlev için çok önemlidir. Bu besinlerdeki eksiklikler, bilişsel gerileme, depresyon ve nöropati gibi semptomlara yol açabilir,
- Kronik Hastalık Riskinin Artması; belirli vitamin ve minerallerdeki dengesizlikler, oksidatif stres, iltihaplanma ve DNA onarımındaki rolleri nedeniyle kardiyovasküler hastalık, kanser ve diyabet gibi kronik hastalık riskinin artmasıyla........
© Samsun Gazete Arena
