menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kıssalardan Dini Hükümler

6 0
yesterday

Kur'an’da doğrudan helali ve haramı bildiren âyetler olduğu gibi, dolaylı yoldan helali ve haramı bildiren âyetler de vardır. Kıssaları bu bağlamda değerlendirebiliriz. Cenab-ı Hak Hz. Yusuf ve kardeşlerinin kıssasını anlattığı Yusuf Sûresinde buna şöyle dikkat çeker:

“Gerçekten de onların kıssalarında akıl sahipleri için bir ibret vardır.”[1]

Bediüzzaman’ın Lem’alar isimli eserindeki Birinci Lem’a ve İkinci Lem’a kısımları bu konuda bize güzel bir model durumundadır. Bediüzzaman, Birinci Lem’ada Hz. Yunusun kıssasını, İkinci Lem’ada ise Hz. Eyyub’un kıssasını değerlendirir.[2] Bu değerlendirmelerinde bizlerle Hz. Yunus ve Hz. Eyyub arasında benzerlikler kurar, bizleri o kıssaların öznesi yapar ve nice ibretler almamıza yardımcı olur.

İşte, binlerce yıllık insanlık tarihi, bize geçmişimizi gösteren ve geleceğimize ışık tutan bir aynadır. O aynada geçmişimizi görür ibret alır, bundan yola çıkarak geleceğimize hazırlanırız.

Kur’an’ın yaklaşık üçte biri kıssalardan meydana gelir. Bunların da büyük bir kısmı peygamber kıssalarıdır. Peygamberler insanlık ağacının en mükemmel meyveleridir. Kur’an’ı anlayarak okuyan kimse, onların kıssalarında büyük mesajlar olduğunu görür ve bunları kendi hayatında uygulamaya çalışır.

Mesela hasbel beşer bir hata veya günah işlediğinde, atası Hz. Âdemi model alır, tevbe ve istiğfarla Rabbine yönelir.[3]

Hayatın zorluklarına karşı Hz. Eyyûb’un sabrını model alır.

© Risale Haber