menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bediüzzaman'ın Teröre Bakışı

4 0
25.10.2024

Risale-i Nur Külliyatı'nda, Bediüzzaman Said Nursî, terör, şiddet ve düşmanlık gibi davranış ve hisleri açıkça reddeden ve zararlarını ifade eden birçok önemli beyanatları bulunmaktadır.

Gençlik Rehberinde, "Üç günden fazla bir mü'min diğer bir mü'mine küsmemek" İslâmiyet emrediyor.

Eğer o katl, bir adavetten ve bir kinli garazdan gelmemişse ve bir münafık o fitneye vesile olmuş ise; çabuk barışmak elzemdir. Yoksa o cüz'î musibet büyük olur, devam eder.

Eğer barışsalar ve öldüren tövbe etse ve maktûle her vakit dua etse, o halde her iki taraf çok kazanırlar ve kardeş gibi olurlar.” (Gençlik Rehberi, 50)

Bu gibi açıklamasıyla toplumda barışa, asayişe ve emniyete ciddi manada hizmet etmiştir.

İslam’ın Barışçıl Yapısı ve Teröre Karşı Tavır

Bediüzzaman, savaş ve çatışmanın yerine barışı ve adaleti koyarak toplumsal kaynaşmayı, İslâmiyet'in temel esaslarını göstererek vurgu yapar.

Mesela:

Medenilere galebe çalmak ikna iledir, söz anlamayan vahşiler gibi icbar ile değildir. Evet, zaman, cihad-ı manevi zamanı, maddi kılıçla cihad kapalıdır.

Düşmanlarımız dâhilimizdeki cehâlet, zaruret, ihtilaftır. Bu üç düşmana karşı sanat, marifet, ittifak silahıyla cihad edeceğiz.” (Tarihçe-i Hayat, 59)

Burada toplumun kusur ve barış içinde yaşaması ile beraber ekonomik olarak kalkınmanın ve sosyal olarak kaynaşmanın da yolunu bizlere göstermektedir.

Bediüzzaman asla ‘hır-gür'den hoşlanmamış ve bundan bir siyaset beklememiştir. Daima uhuvvet, muhabbet, İttihat ve tesanüt esaslarını göz önüne sererek insanları ortak paydada birleştirmeye çalışmıştır. Asla ve asla insanları ayrıştırmak kutuplaştırmak yolu tercih etmemiştir.

Evvel âhir tavsiyemiz: Tesanüdünüzü muhafaza; enaniyet, benlik, rekabetten tahaffuz ve itidal-i dem ve ihtiyattır.” (Şualar, 312)

"Bu zamanda hizmet-i imaniyede hazz-ı nefsini bırakıp ve mahviyet ile tesanüd ve ittihadı muhafaza eden bir hâlis kardeşimiz, bir veliden ziyade mevki alıyor." (Şualar, 317)

“Kardeşlerimden rica ederim ki:

Sıkıntı veya ruh darlığından veya titizlikten veya nefis ve şeytanın desiselerine kapılmaktan veya şuursuzluktan, arkadaşlardan sudûr eden fena ve çirkin sözleriyle birbirine küsmesinler ve "Haysiyetime dokundu" demesinler. Ben o fena sözleri kendime alıyorum.........

© Risale Haber


Get it on Google Play