menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Språkförfall, matsnusk och uteblivna lejon – här är årets hetaste branschdebatter

6 0
thursday

I en kulturkrönika i DN förfasade sig kulturskribenten Saga Cavallin över den, enligt hennes utsago, ökande frekvensen av syftningsfel, stilistisk inkonsekvens och förbryllande ordval inom reklambranschen. ”Hur dåligt kan reklamens språk bli”, frågade hon – och vips så hade årets första reklamdebatt brutit ut.

En av många som reagerade på Saga Cavallins krönika var Nord DDB:s Amanda Brohman, som antyder att Saga Cavallin är mycket mer lik den bransch hon vill särskilja sig från. Samtidigt fascineras hon över Saga Cavallins självsäkerhet.

Amanda Brohman till attack på Saga Cavallin: ”Skamlös”

Även Josefin Inge, copywriter på Mission anew, svarar på Saga Cavallins kritik och hävdar att den förra inte förstår vad yrket innebär. ”Att skriva för reklam helt och hållet handlar om mottagaren av texten” skriver hon och ställer en motfråga till Saga Cavallin:
”Vad tycker du är viktigast – det som blir sagt eller hur det sägs?”

Svar till Saga Cavallin: ”En copywriter är varken poet eller författare”

Saga Cavallin svarar i sin tur Josefin Inge att hon inte behöver inte upplysa om att copywriter inte är samma yrke som författare eller poet – men att de förstnämnda kanske har anledning att hämta inspiration från dessa yrkesgrupper.

Replik: Man svarar inte på en dålig recension

Saga Cavallin får också (oväntat) stöd från reklamkåren. I sitt svar skriver Borg & Owillis grundare David Borg att det inte är något konstigt med att Saga Cavallin kritiserar slätstruken kommunikation.

”Vi borde faktiskt välkomna att någon skriver om vår bransch i DN Kultur, även om det är negativt”

Hur dålig kan en reklamares självkänsla bli?

Max krishantering som gick från ödmjukhet till attack fick ris – och ros.

Foto: Pressbilder

Tisdagen den 18 februari publicerade Aftonbladet en granskning där anställda vittnar om bristande hygienrutiner på hamburgerkedjan Max. Från att ha svarat med sedvanlig krishantering gjorde Max några dagar senare en u-sväng och gick till attack mot Aftonbladet. Bland annat kallade Richard Bergfors granskningen för en ”ett hån”.

– Den bild som de senaste dagarna har förmedlats är långt, långt, långt ifrån verkligheten. Den är helt enkelt inte sann. Den bygger på felaktigheter, överdrifter och osanningar, som inte speglar hur det de facto är.

Richard Bergfors gick så långt att han anmälde Aftonbladet till Medieombudsmannen och hävdade att artiklarna syftar till att framställa Max som ett företag som systematiskt bryter mot........

© Resumé