Trump’ın Yeni Gümrük Tarifesi Savaşı Oldukça Rasyonel
Trump’ın gümrük tarifeleri hem bir dış politika aracı olmaya uygun hem de gelir elde etmeye, yurt dışından satın almak yerine yurt içinde üretmeye yönelmeye ve Amerika’dan ithalatı cezalandırırken mallarını ABD pazarına süren dostlarının kötü davranışlarını cezalandırmaya yönelik.
- TIM STANLEY
- 19 Mart 2025
Yatırımcılar panikte. Muhafazakârlar şaşkın. Donald Trump, serbest ticaret konusundaki teamülleri yıkarak ve müttefiklerini gümrük vergileriyle vurarak, işsizliğin arttığı bir dönemde enflasyonu körüklüyor gibi. İlk döneminde desteklediği tüm başarı ölçütlerini de reddediyor.
Birinci Trump dönemi, tarihteki en iyi borsa performanslarından birine sahne olmuştu. İkinci Trump dönemi ise resesyon konusunda rahat ve satışları “ülkemizin ne kadar zengin olacağını gören ve bundan hoşlanmayan” “küreselcilere” bağlıyor. Aklını mı kaçırdı?
Kaçırmadı. Bu bir yöntem. Yeni yönetim, ABD ekonomisini sıfırlayabileceğine ve sıfırlaması gerektiğine inandığı için bir gerileme ya da “geçiş” riskini göze alıyor. Sağcıların ekonomi ve kültürle ilgili kaygıları Amerika’nın devlet harcamalarına/para basmaya ve yabancı ithalata düşkün bir müptela olduğu teorisinde birleşiyor. Borsa, Joe Biden’ın sadakalarıyla tetiklediği sürdürülemez bir yükselişte. Hazine Bakanı Scott Bessent, geçen hafta New York’ta yaptığı bir konuşmada, bu kötü alışkanlıklardan kurtulmak için bir “detoks dönemi” istedi.
“Ucuz mallara erişim Amerikan Rüyası’nın özü değildir” diyen Bessent, Rüya’nın özünün refah, hareketlilik ve güvenlik olduğunu öne sürdü. Trump’ın gümrük tarifeleri hem, sözgelimi Meksika’ya göz dağı vererek sınırını denetlemeye zorlayan bir dış politika aracı olmaya uygun hem de gelir elde etmeye, yurt dışından satın almak yerine yurt içinde üretmeye yönelmeye ve Amerika’dan ithalatı cezalandırırken mallarını ABD pazarına süren dostlarının kötü davranışlarını cezalandırmaya yönelik.
İkincisinin ne kadar gerçekleştiği doğruluk denetçilerini hayli meşgul edecek. Trump Kongre’ye hitaben konuşmasında Güney Kore’nin yüzde 13,4 ile........
© Perspektif
