Fra lek til likes
På mandag kom jeg hjem og gråt.
Jeg vet ikke om det var erkjennelsen av at barndommen til tredjeklassingen min går mot slutten, eller om det var fordi jeg føler meg naiv som ikke har forstått hvilken verden hun lever i.
I et møte med noen av foreldrene på tredje trinn, tok jeg opp muligheten for å få til noen felles føringer for innførsel av smart telefon.
Det viser seg at omtrent 85 prosent av alle barna på trinnet allerede har egen smarttelefon. Og jeg har vanskelig for å tro at dette tallet er unikt for vår skole.
«Ikke vent til tredje trinn, da er løpet kjørt.»
Jeg har tre store bekymringer rundt utviklingen mot en litt for smart barndom; det ene er sosiale medier, de to andre kommer vi tilbake til.
De aller fleste er enige om at sosiale medier må begrenses så lenge som mulig. Men hvor lenge er det da? Aldersgrensen på sosiale medier er i dag 13 år.
For tre år siden, lenge før jeg hadde begynt å bekymre meg for mine egne barns møte med sosiale medier, var det en tenåringsfar som sa noen ord som har brent seg fast.
Den store dagen er her, 13 runder rundt sola! Snapchat og TikTok lastes med de voksnes velsignelse og hilsenen «Gratulerer med dagen vennen min. Her har du dårlig selvbilde resten av livet», skrevet på kortet.
«Jeg håper vi er nok foreldre som har et ønske om å skjerme barna fra skjermen.»
Det er noe som skurrer. Og jeg håper staten kommer inn og legger strengere føringer, for denne saken er så fersk at vi som foreldre rett og slett ikke har godt nok kunnskapsgrunnlag til å kunne avgjøre den selv.
Da koronapandemien skylte over oss, var kanskje smarttelefonen et ok hjelpemiddel for de unge........© NRK
