Ρήξη της Προεδρίας με πέντε από τα εννέα κόμματα της Βουλής!
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας ορκίστηκε χθες ένατος Πρόεδρος της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας μέσα σε ατμόσφαιρα γενικότερης αμφισβήτησης των θεσμών. Μεταξύ των οποίων και ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο θεσμός τραυματίστηκε βαριά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας, όταν η μόλις απελθούσα Πρόεδρος απεμπόλησε τον ρόλο του ρυθμιστή του πολιτεύματος και έλαβε θέση υπέρ του νομοσχεδίου για τον γάμο, που ψήφισαν τέσσερα κόμματα μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο θεσμός τραυματίστηκε επίσης με το νέο σύστημα εκλογής Προέδρου που υιοθετήθηκε με το νέο Σύνταγμα του 2019, με βάση το οποίο δύναται να εκλεγεί μονοκομματικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμα και με 149 ψήφους. Ο θεσμός επίσης τραυματίστηκε όταν κατά το ενδιάμεσο των τεσσάρων ψηφοφοριών το σύνολο της αντιπολίτευσης επιτέθηκε προσωπικά στο κύριο Τασούλα και ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει την υποψηφιότητά του λόγω Τεμπών. Μέσα σε αυτή τη δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα κλήθηκε να δώσει τον νενομισμένο όρκο ο νέος Πρόεδρος. Δυστυχώς το κακό δεν σταμάτησε. Εξήντα βουλευτές από επτά κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου απουσίασαν χθες από την ορκωμοσία, γεγονός μάλλον πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά.
Δύο κόμματα, η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση, αποφάσισαν να απέχουν από την ορκωμοσία του κυρίου Τασούλα, αρνούμενα να τον νομιμοποιήσουν λόγω της εμπλοκής του στη μη ανακοίνωσης της δικογραφίας Τριαντόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο ίδιος ο Πρόεδρος απέφυγε να ανταλλάξει χαιρετισμό με τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση, της ΝΙΚΗΣ Δημήτρη Νατσιό και των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα και περιορίστηκε να χαιρετήσει ζεστά τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο και ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, των οποίων όμως οι μισοί βουλευτές απείχαν από την ορκωμοσία (14 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 9 από το ΠΑΣΟΚ και 11 από το ΚΚΕ ). Τέτοια πρεμιέρα με «φωτιά και τσεκούρι» για αρχηγό κράτους δεν υπήρξε ποτέ από τη Μεταπολίτευση. Ούτε καν την 9η Μαρτίου 1985, όταν έγινε η προεδρική ρήξη Ανδρέα Παπανδρέου – Κωνσταντίνου Καραμανλή και ακολούθησε η ψηφοφορία με τα ροζ ψηφοδέλτια και την ψήφο Αλευρά. Παρότι υπήρξε πρωτοδίκης στο Ναύπλιο ονόματι Σωτήρης Κατσαρός που κήρυξε άκυρη την εκλογή Σαρτζετάκη, όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. έδωσε τότε το «παρών» στην ορκωμοσία του θαρραλέου αρεοπαγίτη ανακριτή της υπόθεσης Λαμπράκη.
Κι όμως η μέρα, με εξαίρεση τη διαδικασία και τις απουσίες κομμάτων και βουλευτών (που έκρυβαν πολλή ουσία), άρχισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο εθνικός ύμνος για τον οποίο είχε αλλεργία στην αρχή της θητείας της η κυρία Σακελλαροπούλου ανακρούστηκε........
© newsbreak.gr
